Krachtig en vrouwelijk

Is jouw lichaam in balans?

Tips om zelf balans aan te brengen!

Je lichaam is in balans als je bovenlichaam even breed is als je onderlichaam. Vrouwen met brede schouders, of grote borsten hebben een hoge balans; vrouwen met brede heupen en dikke billen een lage balans. Het is fijn als je je bewust bent van je lichaamsproporties. Dat maakt het namelijk mogelijk om te kiezen voor kleding die je lichaam in balans brengt. En bij styling draait het allemaal om balans en proporties: horizontaal en verticaal, in kleur, schaal en textuur.

Ons ideaalbeeld is een vrouw met boven en onder ongeveer dezelfde maten. Dus het is de kunst om je smalste deel meer in het oog te laten springen, ofwel breder te doen lijken. Dat kan op verscheidene manieren: door daar een dessin, een kleur of textuur te dragen, en de juiste lijnen te laten lopen.

Dessin

Een oog valt het eerst op een dessin: hoe drukker en groter, hoe meer het de aandacht trekt. Kijk maar eens naar volgende foto. Waar valt je blik als eerste op?

PerfectlyBasics/Japan TKY

Ook al zijn je heupen wat breder, daar kijkt niemand naar als je zo’n jasje aan hebt!

Met smalle heupen kun je dus prima een broek met een print dragen. Gelukkig is er steeds meer keus. Dit is een rustiger exemplaar.

Perfectly Basics/Japan TKY

Kleur

Felle en lichte kleuren trekken de aandacht meer dan een donkere kleur. Dat zie je hieronder.

lichaam in balans

De shirts zie je als eerste. Bij de volgende outfit gaan de ogen eerder naar de gebloemde broek.

PerfectlyBasics/LaDress

Zo kun je dus spelen met kleur en dessins. Heb je een broek met een dessin hangen maar komen je heupen er wel erg geprononceerd in uit?  Trek er een top met een lichtere kleur bij aan! Een groot vest erover en je opvallende broek valt minder op.

lichaam in balans

PerfectlyBasics/LaSalle

Lijnen

Naast kleur en dessin spelen lijnen een grote rol bij de optische verbreding of versmalling van lichaamsdelen. De contouren van de kleding, en de lijnen ìn de kleding: de lijn die een revers maakt, strepen in het dessin, en natuurlijk contrastlijnen (verschillende kleuren naast elkaar). Dat zie je hieronder goed: de streep over de borst verbreedt haar daar, de streep in de taille markeert haar taille, en de uitlopende rok zorgt voor een X-figuur.

lichaam in balans

PerfectlyBasics/by-bar

Hieronder zie je een ruim colbert met brede revers. De contouren zijn recht en breed, en de brede revers versterken dat. De schuine lijnen van de revers maken haar schouders breder. Bij een slank gesneden model staat dat prachtig (kijk maar eens naar de colberts van bv Alexander McQueen) maar hier is het teveel.

PerfectlyBasics/Drykorn

Hieronder de jas nogmaals maar dan met sjaal. Door de verticale lijnen is het opeens een slankmakend jasje!

lichaam in balans

Hieronder nog een prachtig voorbeeld van het effect van lijnen. De trui maakt haar slanke bovenkant wat breder, en de strepen op de rok verlengen. Een prachtige combinatie voor vrouwen die van onder breder zijn dan van boven!

lichaam in balans

Bijenkorf/Tommy Hilfiger

Textuur

Een laatste manier om een lichaamsdeel iets breder te doen lijken, is om te kiezen voor stof met een structuur: dikke wol, bouclé, iets harigs. Of een bontje. Hier een dikke trui, met een streep. En door de lichte kleur gaan alle ogen gegarandeerd naar de trui. Als je er maar een donkerder broek bij draagt.

PerfectlyBasics/Pomandere

Dit jaar zie je veel gewatteerde jassen en nepbont. Heerlijk zacht en warm, maar meestal minder geschikt voor vrouwen die niet over de hele lengte slank zijn. Want brede heupen onder het volgende jasje staan niet zo fraai. Maar als je lang en slank bent is zo’n kort jasje is wel erg leuk…

Bijenkorf/Stand Studio

hoewel je billen er niet warm van worden…

Samengevat: breng je lichaam in balans en draag kleur, dessins, en dikkere stoffen op je slankste delen; denk aan de lijnen in je outfit.

Meer lezen over dit onderwerp?

Schouders breder dan je heupen?

Brede heupen, smal van boven

Goede lengte van je top

 

2 antwoorden
  1. Paulien zegt:

    Mooi en duidelijk geschreven.
    De voorbeeld plaatjes zijn voor mij ook erg handig, dan heb ik er gelijk beeld bij 😊

Reacties zijn gesloten.