Rechte of ronde contouren

Je lichaam bepaalt wat jou mooi staat

Sommige vrouwen weten gewoon dat rechte jurken zonder poespas ze goed staan. En toch maken ze wel eens een uitstapje: kopen ze een model met een prachtige wijd uitstaande rok; omdat ze er ook wel eens supervrouwelijk uit willen zien. Maar vervolgens dragen ze hem nauwelijks.

Hou op met (dit soort) dromen en draag wat bij jou past. Als je kleding past bij jouw lichaamsvorm, zien mensen jou eerder en onthouden ze je. Dus de moeite waard om wat zelfonderzoek te doen.

Als je weet of je rechte of ronde contouren hebt, zegt dat niet alleen wat over modellen, maar ook over hoeveel volume bij jou past, welke stof, hoeveel structuur, welke details.

Dus kijk eens naar de contouren van je lichaam, en dan vooral naar de vorm van je schouders en de onderzijde van je hoofd. Als voorbeeld hier eerst een ronde dame.

rechte of ronde contouren

Foto: Pixabay

Haar kin en schouders zijn behoorlijk rond. En hieronder een dame met rechte contouren.

rechte of ronde contouren

Foto: Unsplash/Khaled Ghareeb

Zie je dat haar kin puntig is, en de schouders hoekig? Het model jurk dat ze draagt, past bij haar: recht, geen tierelantijnen, gladde stof, zonder structuur, geen volumineuze details. Een jurk zoals de volgende ronde dame draagt, met veel volume, zou niet bij haar passen.

rechte of ronde contouren

Foto: Unsplash/Leslie Jones

De volgende dame heeft een puntige kin en hoekige knieën. Vind je dat de jurk haar goed staat?

rechte of ronde contouren

Foto: Unsplash/Xu Duo

Nee natuurlijk: de jurk heeft een uitwaaierend model, met volumineuze mouwen en stroken aan de zoom en hals, en de stof is te soepel voor haar. Dit is typisch een jurk voor een vrouw met ronde lijnen.

De volgende rechte dame heeft het beter gedaan.

rechte of ronde contouren

Foto: Unsplash/Monica Silva

De jurk oogt recht en dat past bij haar. Er zit weliswaar een aangerimpelde rok aan het bovenlijf, maar die valt sluik naar beneden. En oogt dus recht.

Zoals gezegd moet de stof ook bij je passen. Daarbij onderscheiden we de stevigheid, stevig (voor de rechte vormen) en soepel (voor de ronde vormen) en structuur. En met structuur bedoel ik het oppervlak. Gladde materialen, zoals denim, leer en katoen laten de lijnen en vormen van een kledingstuk goed uitkomen en zijn daarmee uitermate geschikt voor het rechte lichaam. Materialen met een structuur harmoniëren met het ronde type; denk hierbij aan fluweel, suède, breisels met reliëf. De jurk (nou ja, jurk…) hieronder heeft duidelijk structuur en is daardoor minder geschikt voor rechte lichamen.

Foto: Unsplash/Shawn Fields

De meeste mensen zijn echter niet super recht of super rond. De kunst is dus om te bepalen wat bij jou past. En bij de aankoop van een kledingstuk je bewust te zijn van de elementen die een rol spelen. Bij een superronde vrouw past bv een soepel suède jasje met ronde revers. Een vrouw met rechte belijningen kan best suède dragen (een stof met structuur) maar kan dan beter wel kiezen voor een model met rechte revers.

Samengevat:

bij rechte lijnen passen rechte of recht vallende modellen, weinig volume, stevige materialen, weinig structuur in de stof, rechte details (biesjes, revers).

Bij ronde lijnen kies je voor rondere modellen, met meer volume, soepel vallende materialen, stof met structuur, ronde details (biezen, revers).

De contouren van je lichaam bepalen of er ronde of rechte lijnen in je kleding moeten terugkomen. Het heeft allemaal te maken met HERHALEN WAT ER AL IS. Als de lijnen en vormen van jouw lichaam en hoofd terugkomen in je kleding, zien mensen vooral jou en niet je kleding. Je uitstraling wordt versterkt.

Je vindt meer over dit onderwerp in de volgende blogs:

Past de stof bij jou?

Welk dessin past bij jou

Nog lastig? Soms wel. Vraag dan eens persoonlijk advies.