Weg met je overvolle kledingkast

Op naar een overzichtelijke kledingkast!

Heb jij ook zo’n volle kledingkast? En hoeveel daarvan draag je regelmatig? Of heb je veel weeskindjes: kledingstukken die nergens bij passen maar die je in de winkel niet kon laten hangen. En die nu in je kast wachten tot er wat bijpassends binnenkomt.

Eigenlijk is dat toch wel zonde: dat we kleding kopen en die niet of nauwelijks dragen. Het kost geld, het produceren van de kleding kost grondstoffen en vervuilt vaak het milieu, en door de overvolle kast zie je niet meer wat je allemaal hebt. Dus dames met overvolle kasten: zullen we eens kijken hoe je je kast kunt ontdoen van overbodige kleding? En hoe je kunt voorkomen dat er meer wezen of miskopen bijkomen? Want:

 • het is fijn als in je kast alleen maar spullen hangen die je ook echt draagt
 • als je selectiever koopt, houd je geld over voor kwalitatief betere ( en duurzamere) kleding met een betere pasvorm (o zo belangrijk op onze leeftijd!)
 • aankleden gaat veel sneller als kledingstukken bij elkaar passen.

Dus: waar begin je?

Punt 1: wat draag je graag?

Haal op een rustige dag eens alle kleding uit je kast die je vaak en graag draagt. Leg alles op je bed en bekijk de stukken.

Wat hebben die kledingstukken gemeenschappelijk? Denk daarbij aan het model (wijd, strak, recht, rond), het dessin (klein, groot, rond, recht),  het soort stof (stevig, soepel, dik, dun) en natuurlijk de kleuren (diep, licht, helder, gedempt, warm, koel).

Punt 2: benoem de stijl van de kleding op je bed.

Het is handig als je je stijl weet te omschrijven. Want dan kun je jezelf bij weinig gedragen kleding en  toekomstige aankopen vragen: is dit …..? Gebruik meerdere woorden. Bij voorbeeld: comfortabel en keurig. Zakelijk, stoer en praktisch. Romantisch en zacht. Sportief en opvallend. Pittig, energiek. Elegant en tijdloos. Rustig, zacht en comfortabel.

Denk er de komende tijd over na of die woorden kloppen. En of die woorden ook weergeven wat je wilt uitstralen met je kleding. Want het kan best dat je alleen maar comfortabele kleding op je bed hebt liggen terwijl je eigenlijk een heel creatieve vrouw bent! Of alleen maar zakelijke outfits terwijl je een romantisch type bent! Dan wordt het tijd om te kijken waar je de kleding die bij je past, bent kwijtgeraakt. Ligt die nog ergens in je kast of moet je toekomstige aankopen meer in die vergeten stijl gaan zoeken?

Punt 3: combineren de kleuren met elkaar?

Als je kiest voor een kleinere garderobe, is het fijn als je toch veel combinaties kunt maken. Dus kijk eens naar de kleren op het bed en bedenk met welke kleuren je verder wilt. Dat moeten natuurlijk kleuren zijn die goed bij je staan. En die goed bij elkaar passen. Als je ooit een kleuradvies hebt gehad, dan weet je wat jouw mooiste kleuren zijn. En meestal komen die uit één of twee kleurenfamilies, zodat ze goed met elkaar te combineren zijn.

Je hoeft niet voor heel veel kleuren te kiezen. Je kunt er ook in één kleur fantastisch uitzien!

 Punt 4: nu de rest van je kast.

Je weet nu ongeveer welke stijl je hebt, welke modellen je graag draagt, en met welke kleuren je verder wilt. Met deze kennis kun je de rest van je kast gaan doornemen. Elk kledingstuk beoordeel je op de hier genoemde punten. Waarschijnlijk zie je nu eerder waarom je het kledingstuk niet zo vaak hebt gedragen. In sommige gevallen zal het overduidelijk zijn dat het nooit meer wat gaat worden tussen jou en het kledingstuk. Maar soms kan het wel als je het maar in een andere combinatie draagt!

Zelf pak ik af en toe een weinig gedragen kledingstuk uit mijn kast en loop dan na of ik er geheel nieuwe combinaties mee kan maken. Het voordeel van niet teveel kledingstukken achter elkaar beoordelen, is dat nieuwe combinaties zoeken beter gaat met een frisse blik.

Het is wel handig om de kleding die je hebt doorgenomen en mag blijven, apart te houden van de rest. Je ziet dan wat je gedaan hebt en wat nog moet. En misschien kom je er zo achter dat je eigenlijk met veel minder toe kunt. En daar ging het uiteindelijk om: een overzichtelijke kledingkast met alleen maar kleding die bij je past!

Punt 5: kom je niet uit je stijl of je mooiste kleuren?

Het is niet makkelijk om objectief naar jezelf te kijken; je ziet jezelf niet zoals anderen je zien. Je ziet je achterkant niet goed, je wordt beïnvloed door je voorkeuren voor kleuren, je bent gewend aan je eigen spiegelbeeld. Ook ik vind dat nog steeds lastig bij mezelf. Dus ik kom je graag helpen met deze exercitie. Ik garandeer je dat we er samen uitkomen en dat je er geen spijt van krijgt. Geen geld voor een advies door werkeloosheid o.i.d? Dan help ik je gratis; buiten Utrecht betaal je alleen de reiskosten.

Ik ben benieuwd of deze tips je helpen. Laat je me dat hieronder weten?

Je kunt ook mijn eerdere blog over een kleine garderobe nog eens lezen:

Met een capsulegarderobe kun je mixen en matchen

 

 

2 antwoorden
 1. Rinske van Dijk zegt:

  Ha Els,
  Aan de hand van jouw tips heb ik in alle rust mijn kast opgeschoond.
  Door stapeltjes op kleur te maken van shirts/bloezen zag ik eindelijk structuur.
  Daarna ging het vlotter. De totale actie leverde ruimte én inzicht op.
  Vooral dat laatste biedt mij een prettig houvast voor de toekomst.
  Als ik nu nog merk dat een kledingstuk uit m’n kast niet echt goed voelt, kijk ik of ik betere combi’s kan bedenken.
  Helpt dat niet, dan leg ik het stuk opzij. Soms kan ik een vriendin er blij mee maken.

  • Els Jansen zegt:

   Wat goed om te horen, Rinske. Je bent er al een tijdje mee bezig, en dat is ook goed. Het kost tijd, zeker als je naar nieuwe combinaties wilt zoeken. Dank voor je reactie!

Reacties zijn gesloten.