De juiste proporties maken of breken je outfit

Kies voor 3:5 of voor 2:3

Wees niet bang, we gaan geen wiskunde doen. Dat is niks voor mij. Ik kijk liever naar wat mensen mooier maakt. En daar gaat het hier om. Met kleding kun je de proporties van je lichaam optisch aanpassen (schouders of heupen verbreden, borsten benadrukken of verbergen). Maar de verhouding tussen je verschillende kledingstukken is bepalend voor je verschijning. De truc is om je kleding zo te kiezen dat je lichaam opgedeeld wordt in ongelijke proporties. In fotografie, kunst en architectuur wordt dat ook toegepast; google bv maar eens op de gulden snede, of de regel van derden. En wat mooi is in kunstuitingen, kunnen we ook op onszelf toepassen!

Kijk eens naar de volgende dames. Welke outfit is harmonieuzer, en vind je prettiger om naar te kijken?

proporties

Ik hoop dat je het met me eens bent dat de linker combinatie plezieriger oogt. Dat heeft te maken met de proporties van jasje en broek. Gelijke delen zoals de broek en het colbert rechts zijn wat saai. Links is kittiger en harmonieuzer. En dat is de verhouding 3:5.

proporties

Als de zwarte broek van de rechter dame wat langer was geweest, tot op de grond, had je ook een verhouding van 3:5 gehad. Net zoals bij de linker dame (we vallen niet over een paar cm!).

De linker dame hieronder draagt een kort jasje op een jurk, en laat zo zien dat ook een verhouding van 2 (jasje) staat tot 3 (roklengte) prima staat. Ik vind haar outfit weer mooier dan de rechter outfit die twee gelijke delen laat zien. In dit geval adviseer ik: draag een langer truitje of kies voor een langere rok.

proporties

De volgende outfit rechts is beter voor wat betreft de verhouding tussen coltrui en rok, nl 2:4. Maar een iets kortere rok zou harmonieuzer (en vlotter) staan. Dan heb je een verhouding van 2:3. In ieder geval is het jasje te lang. Het is immers net zo lang als de rok onder de zoom van het jasje. Ga je het al zien?

proporties

Ga er maar eens op letten de komende tijd. Het kan zomaar zijn dat je er nu achter komt waarom je die ene combinatie nooit echt helemaal tof vindt staan. Houd wel bij keuzes ook je eigen proporties in de gaten. Niet elke lengte top past iedereen. Lees over dit onderwerp de volgende blogs:

Goede lengte van je top

Heb jij een kort of een lang bovenlijf?

Succes!

Alle outfits zijn overigens bij de Bijenkorf te koop.

1 antwoord
  1. Ite zegt:

    Dit is echt goede informatie. Ik vraag me soms af waarom iets niet staat en nu snap ik het. Bedankt voor het delen!

Reacties zijn gesloten.