Welke muts of hoed past bij jou?

Tips voor de juiste hoed bij jouw hoofd

Draag jij wel eens een hoed? Of een ander hoofddeksel? Eigenlijk vreemd dat zo weinig mensen hoedjes dragen want je hebt zulke leuke. En ze zijn nog praktisch ook. Tegen de zon, tegen de kou, tegen de regen. Om je haren die niet zo leuk zitten, onder te verstoppen. En het allerfijnste: je kunt er leuker door uitzien! Legio redenen dus om iets op je hoofd te zetten.

Weet je wat ik ook een groot voordeel vind van een los hoofddeksel? Je fietst er veiliger mee. Soms zet ik mijn capuchon op maar als ik dan de hoek om ga, mis ik toch een flink stuk zicht. Met een hoed heb je daar geen last van. En als het regent en je gaat wandelen, kun je met een regenhoed je paraplu thuis laten en heb je je handen vrij. Vind ik erg fijn. En je hebt leuke regenhoedjes, van glimmend lak tot wax. En met een hippe ruit.

Foto: Jos van Dijck

Om je warm te houden kun je een eenvoudige gebreide muts op zetten, maar een muts of alpino met wat meer volume staat vaak net wat leuker.

Foto: Jos van Dijck

Dat zie je ook met petten. Meestal zie je aansluitende petten maar deze is toch veel leuker? Erg Brits. En lekker warm.

Foto: Jos van Dijck

Er is keus genoeg; de kunst is om een model te vinden dat bij je past. Als je naar een echte hoedenwinkel gaat, zoals bij voorbeeld Jos van Dijck in de Utrechtse Bakkerstraat, wordt je goed geadviseerd. Maar ik vertel je hier waar je aan moet denken voor het geval je ergens tegenaan loopt.

Als je een lang gezicht hebt, staan niet te hoge hoeden met een brede rand mooi. Ze mogen lekker over je voorhoofd zitten. Op die manier lijkt je lange gezicht wat korter en breder. Vergelijk de laatste dame met pet maar eens met deze. Je ziet dan dat een pet voor de dame hieronder beter breed kan zijn dan hoog. Het lange gezicht heeft een horizontale verbreding nodig.

Foto: digital works/pixabay

Met een lang gezicht kun je dus ook een hoed met brede rand dragen. Kies voor een exemplaar dat niet te hoog is; je gezicht is immers al lang genoeg.

Foto: Jos van Dijck

Als je een hartvormig gezicht hebt, dus smal van onder en breder van boven, dan moet je geen breed hoofddeksel dragen. Je snoet zou daardoor erg klein gaan lijken. Een hoed met smalle rand, b.v. een cloche past dan goed bij jou.

Foto: Jos van Dijck

Als je een rond gezicht hebt, kun je het beste een hoed kiezen die je gezicht langer en smaller doet lijken. Dus een hoger model, met niet te brede rand, zoals het exemplaar hieronder. Ik vind de hoed echter niet passen bij het model: het maakt haar lange gezicht langer door de hoogte van de hoed en het taps toelopende model.

Foto: Stocksnap/Pixabay

En ten slotte het brede, vierkantere gezicht: om het smaller en zachter te laten lijken, kies je voor een speelse vorm. Bij voorbeeld een hoed met een ongelijke slappe rand.

Foto: Annette Vanderzon/Pixabay

Een schuin geplaatste alpino of hoed zal je ook goed staan.

Foto: SnapwireSnaps /Pixabay

De kleur van een hoed is erg belangrijk aangezien hij zo dicht bij je gezicht zit. Kies voor een kleur die je flatteert, dan zie je er ook op slechtere dagen goed uit. Een sjaal en handschoenen in dezelfde kleur erbij en je bent weer als nieuw in je oude jas!

Ik wens je een leuke hoed toe!