brede heupen

Brede heupen, smal van boven

7  tips om er goed uit te zien met brede heupen

Het komt veel voor: dat je boven en onder verschillende maten hebt. Lastig, want daar is de confectie niet op afgestemd. Maar als je weet wat bij je figuur past, kun je er goed uitzien zonder na elke aankoop eerst een kleermaker te moeten bezoeken. De oorzaak van het maatverschil is divers: brede schouders, grote borsten, dikke billen, een dikke buik of brede heupen. Deze keer mijn tips voor vrouwen van wie de heupen breder zijn dan de schouders.

 1. Kies voor getailleerde korte jasjes. Je hebt waarschijnlijk een goeie taille, dus laat die zien. Jasjes en tops die eindigen rond het heup bot, passen mooi bij jouw figuur. Voor lange jasjes heb je al gauw een kleermaker nodig aangezien die rimpels geven op je rug, te smal zitten rond de heup of te groot zijn van boven.
 2. Om je schouders in balans te brengen met je heupen, is het raadzaam de schouders breder te laten lijken. Dat doe je bv door een boothals, breed makende schoudervullingen, epauletten en opgaande revers.
 3. Kies voor een stevige stof voor je jasjes: die geven je volume. Voor je rokken en broeken kies je voor een soepeler stof die mooi naar beneden valt.
 4. Zorg dat je boven een opvallender kleur of dessin draagt dan beneden. De aandacht gaat dan naar boven.
 5. Jurken zullen net zoals lange jasjes vaak een probleem geven door je verschillende maten. Maar een gerende jurk die aansluit onder je borsten en vervolgens breder uitloopt, verbergt je bredere delen en zal sneller passen dan een strakke jurk. Een jurk met een strak lijfje en wijde rok kan ook erg mooi zijn.
 6. Bij een groot maatverschil tussen taille en heup kun je beter kiezen voor rokken en broeken met een lage taille.
 7. Draag broeken met wijde rechte of uitlopende pijpen tot op de grond. Dat maakt je benen in balans met je heupen, en maakt je langer.

Ik laat je een aantal voorbeelden zien.

Brede revers zijn prima om je schouders breedte te geven, zeker als ze de revers over je schouder hangt! Stevige stof helpt daar bij.

brede heupen

Het blauwwit gestreepte jasje is smal gesneden en heeft de goeie lengte voor brede heupen. En trekt de aandacht door het dessin!

brede heupen

Hetzelfde doet de volgende grijs/roze bloes met de strik en een ceintuur; de broek heeft uitlopende pijpen tot op de grond. Dat maakt je langer. De hoge taille zal in veel gevallen niet goed aansluiten dus kies een heupbroek.

brede heupen

Onder een gerende rok van soepele stof kun je veel heup verbergen.

brede heupen

Tot slot een jurk die het beste model heeft voor bredere heupen: het empiremodel. Dat sluit aan rond de borst en waaiert daaronder mooi uit.

brede heupen

Laat je me hieronder weten of je hier wat aan hebt? Vragen zijn ook welkom!

5 antwoorden
  • Elly den Boer zegt:

   Beste Els

   Nu heb je het over volle vrouw.
   En het zijn allemaal superslanke vrouwen.Waarom?

   • Els Jansen zegt:

    Beste Elly,
    Het is lastig om foto’s te vinden van volle vrouwen die ik mag gebruiken. Met daarbij een duidelijke uitleg waarom het model geschikt is.

 1. Marjon Sarneel zegt:

  Wat schrijf je toch prachtige artikelen Els. Ik lees ze graag.

  Ik heb ook een vraag. Mijn man heeft korte in verhouding met zijn bovenlijf. Bovendien heeft hij zoals zoveel mannen ook nog een buikje ontwikkeld, wat de nadruk nog meer op het bovenlijf legt en de benen nóg korter doen lijken. Heb je daar ook tips voor?

Reacties zijn gesloten.