Hoeveel contrast kun jij in je kleding hebben?

Bekijk jezelf eens in zwart-wit!

De ene persoon kan meer contrast hebben dan de ander. Dat heeft te maken met het natuurlijk contrast in je gezicht. Het staat mooi als het contrast in je kleding overeenkomt met het contrast in je gezicht. Maar hoe groot is dat contrast nu precies?

Dat is soms heel duidelijk, bij voorbeeld bij iemand met heel donker haar en een witte huid. Die kan een groot contrast aan: zwart/wit. Maar bij velen is het lastiger te zien. Ik neem even als voorbeeld mijzelf. Blond haar, lichte huid. Weinig contrast zou je zeggen. Maar als je mijn foto in zwart/wit bekijkt, zie je dat mijn ogen best donker zijn.

Om het preciezer te kunnen zien, heb ik een grijswaardeschaal afgebeeld. En dan blijkt dat mijn ogen rond de 4 zitten, en mijn haren en huid op max. 9 en 10. We noemen dat een medium contrast.

    hoeveel contrast in kleding

Als je eenmaal weet hoeveel contrast je kunt hebben, is het ook duidelijk waarom sommigen een donkerblauw/wit streepje zoals hieronder, helemaal niet zo mooi staat. Het heeft namelijk een hoog contrast, van (2 tot) 10 op de grijswaardeschaal.

hoeveel contrast in kleding

Het Bretonse streepje is dus niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kom je af en toe ook minder contrastrijke streepjes tegen. Maar je moet er wel naar zoeken!

Wat dacht je dat deze jurk voor contrast heeft: laag, medium of hoog?

hoeveel contrast in kleding

Foto: Gudrun Sjöden

Omgezet in grijs zie je het beter.

hoeveel contrast in kleding

Het contrast loopt van 9 tot 3. Een medium contrast dus, maar meer dan je op het eerste oog wellicht zou denken. Het blauw is best donker.

Nog een voorbeeld. Nu van een laag contrastniveau. Hoeveel stapjes verschil?

hoeveel contrast in kleding

Foto: Cora Kemperman

De zwart/wit foto geeft de uitslag.

 hoeveel contrast in kleding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het contrast is van 1 tot 3; heel laag dus. Haar gezicht vraagt een veel groter contrast dan deze jurk!

Leuk om eens te kijken hoe het bij jou uitpakt. Je kunt vast een fotoprogramma vinden dat je eigen foto voor je omzet. Zelf gebruik ik Photoshop, maar dat is niet gratis.

Contrast is niet het enige dat belangrijk is voor de kleuren die bij jou passen. Minstens zo belangrijk is:

  • of warme of koele kleuren bij jou passen
  • of heldere of gedempte kleuren mooier staan
  • en of diepe of lichte kleuren je meer flatteren.

Als je hier meer over wilt weten, kun je deze blog nog eens lezen: Ontdek jouw mooiste kleur, of Goud of zilver: wat past bij jou? Als je geen idee hebt, is het handig om jezelf een keer een kleur- en kledingadvies kado te doen. Daar krijg je nooit spijt van.

En ben je erachter dat die streep toch een te groot contrast voor jou heeft? Trek er dan gewoon een jack  over aan in een kleur die wel bij je past!