Duurzame kleding: waar vind ik die?

En wat is eigenlijk duurzaam?

Duurzame kleding vind je niet zo 1,2,3 in de winkels. Online gaat makkelijker, en zal nu wel moeten als je wat wilt hebben. Maar ja, hoeveel vrouwen hebben echt iets nieuws nodig? Met gemiddeld 80 % in je kledingkast dat je zelden of nooit draagt? Laten we in ieder geval bewuster kopen: iets wat je echt nodig hebt, wat je nog vele jaren kunt dragen, en een kledingstuk dat met zorg voor het milieu en arbeidsomstandigheden is geproduceerd. Ik geef je wat tips waar je zou kunnen kijken. En voor alle duidelijkheid: ik word niet betaald door de genoemde merken of websites!

Duurzaamheid is een containerbegrip: het heeft te maken met het milieu, arbeidsomstandigheden en diervriendelijkheid. Er zijn steeds meer merken die op de een of andere manier duurzamer proberen te worden. Op alle terreinen 100 % lukt nog weinigen, maar alle kleine beetjes helpen, en verdienen ondersteuning. Om de consument inzicht te geven in duurzaamheid, zijn er vele labels en keurmerken. Goed bedoeld, maar mij ging het ook af en toe duizelen. Ik loop wat labels langs, met tips voor merken en websites.

Watmooi/KingLouie

Eco fashion

Eco fashion richt zich op minder milieuvervuiling, zowel tijdens productie (groei, fabricage, kleuren) als door het vervoer. Dus minder pesticiden, chemicaliën, waterverbruik, meer natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen en hennep, plantaardige kleuringen en fabricage dichter bij huis. Eco merken herken je aan het GOTS certificaat. Het Duitse merk ARMEDANGELS is hier een voorloper en is vooral bekend vanwege hun denim kleding (jeans).

duurzame kleding

projectcece/Armedangels

Voor de koukleumen wil ik Dilling uit Denemarken noemen. Alle kleding wordt in Europa geproduceerd. Ze verkopen oa merino wollen ondergoed en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dat heerlijk draagt. Voordeel van wollen kleding is dat je het minder vaak hoeft te wassen: alleen uithangen in een vochtige ruimte (douche of buiten) is vaak voldoende. Zelfs voor zweetlucht. En minder wassen is ook weer goed voor het milieu!

duurzame kleding

Fair fashion

Fair fashion gaat over de arbeidsomstandigheden bij de productie: lonen, veiligheid, kinderarbeid, arbeidstijd. Er zijn hiervoor verscheidene keurmerken, zoals de Fair Wear Foundation. Als een merk daarbij is aangesloten, zegt dat niet dat alles 100% oké is, maar wel dat het merk werkt aan verbetering. Merken die hierbij zijn aangesloten zijn o.a. Acne Studios, Filipa K, King Louie, Blutsgeschwister,

duurzame kleding

Watmooi/Blutsgeschwister

en Nudie Jeans.

duurzame kleding

Nudie Jeans

Vegan fashion

Vegan fashion maakt op geen enkele manier gebruik van dierlijke producten. Het label hiervoor is PETA. Vegan fashion is helaas niet altijd milieuvriendelijk. Zo is een polyester shirt vegan, maar het bevat wel microvezels die in de was vrij komen.

Circulaire mode

Circulaire mode staat nog in de kinderschoenen. Het grootste deel van de kleding die we wegdoen, wordt namelijk verbrand. Circulaire kleding wordt zo ontworpen dat het product weer gerecycled kan worden, maar dat gebeurt nog nauwelijks. MudJeans is wel circulair: daar kun je een jeans leasen, en als je hem niet meer wilt, omruilen. Met een beetje goede wil zou je ook de initiatieven van bv Slobbe en Van Benthum met H&M hieronder kunnen scharen; die upcyclen restanten uit de sale tot nieuwe kleding.

Slow fashion

Waar we van af moeten, is de fast fashion: elk seizoen een nieuwe collectie, met restanten in de uitverkoop. Als we geen restanten hebben, hoeven we niets weg te gooien. Als we goede kleding kopen, kunnen we er langer mee doen. Slow fashion merken kiezen voor tijdloze stukken, geen sale. Minder collecties per jaar. Joline Jolink is hier een voorbeeld van.

Joline Jolink

Een ander voorbeeld is Teym, ook een Nederlands merk. Die produceren alles in Europa tegen een eerlijk loon, houden geen uitverkoop en de prijzen laag door directe verkoop. Ze verkopen een klein aantal producten die jaren in de collectie blijven. Hier een merino wollen trui, in vele kleuren verkrijgbaar.

duurzame kleding

Teym.nl

Je kunt de hier genoemde merken gewoon vinden op internet. Er zijn websites die zich alleen richten op duurzame kleding, en meerdere merken verkopen of als platform functioneren. Bij projectcece.nl wordt aangegeven op welk gebied een merk duurzaam is. Ze hebben een uitgebreid zoekfilter. Watmooi.nl kun je ook eens bekijken.

Als je niet graag online shopt omdat het nooit is wat je ervan verwacht, kan ik je helpen. Na een kledingadvies weet je namelijk beter welke modellen en kleuren bij je passen. Een garderobecheck kan trouwens ook leiden tot herontdekking van weggestopte leuke kleding, nieuwe combinaties en vermaken van ongedragen stukken. Super milieubewust dus, en dat tegen een lage prijs.

6 antwoorden
 1. Bets zegt:

  Een mooi artikel wat past bij goede voornemens! Nog elke dag ben ik blij met de mail die ik je op 31 december 2019 stuurde met de vraag of je mij kon adviseren over de kledingstijl die het beste bij mij past. Een deel van mijn kleding heb ik inmiddels ‘vermaakt’ en draag ik weer met plezier. Een aantal stukken zijn naar de kledingcontainer verhuisd en samen konden we nog net voor de lockdown inkopen doen. Elke keer als ik een van die kledingstukken draag ben ik weer blij dat ik mijn voornemen heb gerealiseerd. Nogmaals dank voor je welkome adviezen! Een mooi 2021 gewenst door Bets

  • Els Jansen zegt:

   Kijk, dat is nog eens goede reclame. Ik hoop dat er binnenkort weer iemand goede voornemens heeft op kledinggebied, Bets. Maar ik vind dit oprecht erg fijn om te lezen. En fijn als je zelf kunt naaien he? Je sinaasappel-polentataart is trouwens nog steeds favoriet! Fijne jaarwisseling!

 2. Xandra v Roon - van Hout zegt:

  Wat fijn dat je ook hieraan aandacht besteed Els! Lees je tips altijd graag én bewaar ze allemaal! Misschien een idee om eens per figuur een boek oid uit te brengen?

  • Els Jansen zegt:

   Dank voor het compliment, Xandra. Ik zal eens over je idee nadenken. Je kunt trouwens al mijn blogs op de website terugvinden. Kijk maar op de homepagina onderin. Alle blogs naar categorie gerangschikt, 92 vrouwentips!

Reacties zijn gesloten.