Zwaar van boven, en slanke benen

Wat trek je dan aan?

Ik kreeg een mail van Monique over haar worsteling met kleding: mijn grootste worsteling is dat ik zelden in een gewone maat pas. Ik ben 1.83 m lang, 94 kg (dus te zwaar…), maat 44 in broeken (jeans 33), maat 48 in bovenkleding, grote borsten, geen taille, brede schouders/ rug, relatief smalle lange benen, maat 43,5-44 in schoenen. 

Nou Monique, je vraag triggerde me. Ik kan me voorstellen dat het lastig is om goede passende en leuke kleding te vinden. Maar er zijn gelukkig speciale webwinkels voor grote maten. Waarschijnlijk heb je af en toe een goede kleermaker nodig om iets pas te maken. Ik geef je graag wat tips om er leuk uit te zien.

Je bent niet de enige die van boven zwaar is en slanker van onderen. Jouw lichaamsvorm wordt wel de appelvorm genoemd, en wat specifieker het wijnglas: zwaar van boven op een elegante steel. Dat klinkt leuker he? En wat voor maten je daarbij ook hebt, dat maakt niet zo veel uit. Vergeet je maat; het gaat om de vorm. Welke maat je ook hebt, kleed je nooit in een tent maar laat je vormen zien!

 1. Jouw sterke punt zijn je lange slanke benen. Daar kun je de nadruk op leggen; bv door een mooie panty, of slanke broeken. En die mogen best een kleurtje hebben, want dan trekken ze zeker de aandacht. Probeer eens een broek met uitlopende pijpen, met de zoom tot op de grond. De uitlopende pijpen brengen je bredere bovenlichaam in balans. Je schoenen verdwijnen onder de pijp, en je benen lijken nog langer door het ontbreken van een contrastlijn (tussen schoen en broek). Kies je schoenen in een kleur die de broekkleur benadert.
 2. Je kunt ook kiezen voor een uitwaaierende rok: die brengt diezelfde balans aan. Zorg er wel voor dat de rok om je heupen aansluit.
 3. Draag alleen getailleerde jasjes. Geen double-breasted, en geen breed makende schouders of revers. Kort zoals hierboven, of lang; die kun je open of gesloten dragen; gesloten maakt een taille; open geeft twee slank makende verticale lijnen. Door een shirt of jurk met rustig dessin onder je jas te dragen, trek je extra de aandacht naar die smalle verticale streep.Vermijd zoveel mogelijk horizontale contrastlijnen/kleurverschillen tussen tops en broeken of rokken. Dan lijk je langer.
 4. Verberg je borsten niet. Met grote borsten is een shirt met een (niet te diepe) V-hals het mooist; of kies voor een wikkeltop of -jurk (met een topje eronder). Beide modellen delen je borstpartij in twee.Trek je shirt nooit naar beneden; dat accentueert immers elk vetrolletje. Beter is het shirt in plooitjes om je middenrif te draperen.
 5. Het empire model is de beste jurk voor jou: strak direct onder de borst. Met uitwaaierende rok.

  Foto: Bijenkorf/Ralph Lauren

   

 6. Kies nooit voor wijde mouwen. Die doen je breder lijken!
 7. Door schoenen met hakken maak je je benen langer en lijk je slanker. Kies je hak niet te dun; dat past niet bij jouw postuur. Maar zware schoenen/hakken doen afbreuk aan je elegante benen.
 8. Platte schoenen kunnen beter een hoog decolleté hebben; daardoor lijken je voeten kleiner.
 9. Voor alle kleding geldt: niet van dunne flubberstof. Daarin zie je elk rolletje.
 10. En tot slot: draag altijd een goed passende beha.