past de stof bij jou

Past de stof bij jou?

Je lichaam bepaalt wat bij je past

Ik heb al vaak over ronde of rechte lijnen geschreven. De lijnen in je gezicht bepalen welke halslijnen en dessins je mooi staan. Maar welke stof goed bij je past, is afhankelijk van de vorm van je lichaam: recht, of rond, en tenger of fors gebouwd.

Wellicht heb je het ook wel eens ervaren dat een stof gewoon niet mooi valt om je lijf. Soms geef je dan de schuld aan het model. Maar het is belangrijk om je te realiseren dat sommige stoffen gewoon niet bij je passen, net zo min als sommige modellen.

Ik heb dat zelf ooit ervaren met dit vest: ooit gekocht in Barcelona en nauwelijks gedragen. Ik dacht eerst dat het de kleur was, maar inmiddels weet ik dat de wol veel te dik is voor mij. De grove structuur van het breisel past niet bij mijn botten: die zijn niet zo grof.

past de stof bij jou

Hoe de theorie dan is?

Fijne stoffen passen bij fijnere botten; grovere stoffen bij grovere botten.

En: bij ronde lichaamsvormen passen soepele stoffen, en bij rechte lichamen passen stijvere stoffen.

Door te herhalen wat er al is in jouw natuurlijke voorkomen, zie je er beter uit. Bij een frêle dame of heer passen stoffen met een fijne structuur; in grove tweed zullen ze wegvallen. En mannen en vrouwen met zware botten kunnen beter geen kasjmier of dunne tricot dragen.

Mannen en vrouwen met hoekige schouders, heupen en knieën zijn gebaat bij stoffen (en modellen) die de rechte lijnen herhalen en wat van het lichaam afstaan; ronde vormen worden mooier als de stof er zacht overheen valt, en de ronding benadrukt.

Hier zijn wat voorbeelden:

Bij een slanke dame met een redelijk recht figuur passen niet te dikke, wat steviger stoffen; hieronder zie je dat de stof afstaat van haar rug, dus steviger is.

past de stof bij jou

Foto: Wehkamp/10 feet

De vrouw hieronder zou zo’n stijf colbert niet goed staan. Die heeft soepel vallende stoffen nodig.

past de stof bij jou

foto: Wehkamp/Paprika

 

Een heel dik gebreide trui is veel te grof voor een frêle dame. Het kan grappig staan en is lekker warm, maar het dikke breisel is niet in verhouding met het postuur. Kies liever voor een soepeler dunner breisel!

past de stof bij jou

Foto: Etsy/Strickolino

Deze tips zijn bedoeld om je bewust te maken van de dingen die een rol spelen bij er mooi uitzien. Soms is het lastig om zelf te bepalen wat nu precies in jouw situatie het mooist is. Wil je weten in welke stoffen en modellen jij er op je best uitziet? Investeer dan in een kledingadvies.

4 antwoorden
 1. Joke zegt:

  Hoi Els,

  Ik ben dol op je tips!

  Nog even een vraag over je artikel:
  Op de eerste foto van Kate Blanchett zie ik helaas meteen een groot en zwart vlak. Daarna zie ik pas de dame achter de outfit. Verder vind ik de zwarte blazer veel te lomp bij haar vrij kleine hoofd. Misschien kun je daar nog een toelichting op geven?

  • Els Jansen zegt:

   Dag Joke, ik ben blij dat je mijn tips waardeert! En goed gezien dat dat zwarte jasje niet zo goed bij Kate past. Als ik foto’s zoek ben ik zo gefocust op het één (stof) dat ik de rest even vergeet. Zwart is een super massieve kleur voor een blondine, en daardoor krijg je vaak een effect dat het lijkt alsof het hoofd los op het kledingstuk staat. Daarbij komt dat het een lang jasje is, bijna net zo lang als de broek. Dat doet haar hoofd ook kleiner lijken.
   Dank voor je reactie!

 2. Elly Cornelissen zegt:

  Wederom nuttige tips, ik heb ook ooit zo’n miskoop met een veel te grof gebreid vestje gedaan. Doe het nu gelijk weg!

  • Els Jansen zegt:

   Goed om te horen, Elly. Ik vind het ook makkelijker om spullen weg te doen als ik zeker weet dat ze niet bij me passen en nooit zullen passen. Terwijl het zo fijn is als je alleen kleren in je kast hebt die je ook werkelijk draagt!

Reacties zijn gesloten.