Denim is stoer en vrouwelijk!

En ook nog eens uitermate sterk en praktisch!

Denim blijft op mij altijd een bepaalde aantrekkingskracht hebben. Het heeft een stoere uitstraling, maar kan er door een goede snit toch heel vrouwelijk uitzien. En de stof is praktisch onverslijtbaar: fijn in een tijd dat we wat duurzamer willen leven.

Hoewel, duurzaam: de verf en de hoeveelheid water die nodig zijn om de stof te produceren, maken de stof eigenlijk wat minder aantrekkelijk. Maar als je er nu maar heel lang mee doet…

Ik heb eens rondgekeken wat er nu voor denim moois te verkrijgen is. Jeans , jurken, rokken, jacks: en veel in een model dat we in onze jeugd ook droegen. Veel nostalgie dus. Want kijk eens naar deze broek!

denim is stoer en vrouwelijk

Foto: Bijenkorf/Helmut Lang

Een hoge taille, strak van boven en wijd van onderen. Combineer met platte schoenen of hoge hakken: als de zoom maar bijna op de grond hangt. Dan lijk je langer (en dus slanker).

denim

Foto: Bijenkorf/Diesel

Ook als je geen maat 38 hebt kan deze broek mooi staan. De wijdere pijpen brengen bredere heupen namelijk mooi in balans (Zie: Brede heupen, smal van boven). Draag er een breedgeschouderd jasje tot op de knie bij en je bent onoverwinnelijk!

En hier nog een item waar je nostalgisch van kan worden: de plooirok! In de 70-er jaren was die er niet in denim, maar nu wel.

denim

Foto: Bijenkorf/J.Crew

Je ziet hem hier in een combinatie die ik zou omschrijven als de keurige tuttebellenstijl. En dat komt vooral door de pumps. Als je boven de 50 bent, en je draagt pumps en een plooirok, zie je eruit als een tut. Prima als je dat wilt, maar ik adviseer een iets vlottere combinatie: namelijk met sneakers met een stevige zool. Zo iets als de volgende dame.

denim is stoer en vrouwelijk

Foto: Bijenkorf/Kenzo

De stijl van deze laatste rok is van een geheel andere orde, namelijk de romantische stijl. Die schuilt in veel dames, moet ik iedere keer weer vaststellen bij een kledingadvies. Niks mis mee hoor! En in combinatie met stevige stappers en een stoere trui zie je er echt niet uit als een meisje.

Het spijkerjack is ook een fijn onderdeel van een garderobe. Zeker als het jasje mooi aangesloten is, zoals hieronder, en lekker kort. Dit model staat vooral mooi op een jurk of op een wijde broek.

denim is stoer en vrouwelijk

Foto: Bijenkorf/Taifun

De combinatie van strakke broek en kort aangesloten jack zou ik overlaten aan de jeugdiger garde. Meer hierover in: Combineer strak met wijd.

Rest mij om nog iets te zeggen over de stijfheid van de stof. De meeste denims zijn redelijk stevig, en daarmee minder fraai om vrouwen die vooral ronde vormen hebben. Een stijve denim valt namelijk niet soepel over die rondingen. Die rondingen worden mooier met een soepele kwaliteit denim. Zoiets als je hieronder ziet.

denim is stoer en vrouwelijk

Foto: Mart Visser

Draag hem zo lang als op de foto als je zelf ook lang bent. Zo niet, laat hem dan inkorten tot net over de knie. Rondingen houden trouwens meer van getailleerde modellen dan van rechte. Op thenextcloset.com vond ik een hele mooie (tweedehands) getailleerde jurk. Neem daar ook eens een kijkje. Of op rebelle.com. Tweedehands sites met goede spullen. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee.

denim is stoer en vrouwelijk

Foto: thenextcloset/Escada

Voor de dames die wel in zijn voor iets aparts, vond ik de volgende outfit. Geschikt voor vele gelegenheden, afhankelijk van schoenen, shirt eronder of jasje erover! Zie je: denim is stoer en vrouwelijk!

denim is stoer en vrouwelijk

Foto: Bijenkorf/Ted Baker

Meer lezen over stijl kan hier: Hoe zie ik er weer leuk uit?