Weet jij wat het effect is van je kleding?

En past dit ook bij jou?

Ken jij het effect van je kleding?

Er goed uitzien, is niet altijd genoeg. Want je kunt er prima uitzien in vrijetijdskleding, maar in sommige situaties zullen mensen dan toch minder vertrouwen in je hebben dan als je zakelijk gekleed was geweest. Dus bij je kledingkeuze is het handig om ook even stil te staan bij de uitstraling van de kleding; hoe wil je overkomen: autoritair, toegankelijk, betrouwbaar, creatief. Ik vertel je hier hoe je je uitstraling beïnvloedt. Blijf hierbij dicht bij jezelf. Want je kunt er wel willen uitzien als een zachte vrouw, maar als je dat niet bent kom je niet geloofwaardig over. De buitenkant moet ook kloppen met de binnenkant.

Wat beïnvloedt het effect van kleding?

Het dessin: een dessin met rechte lijnen maakt krachtiger dan een met ronde lijnen.

Kleurcontrast: hoe meer kleurcontrast, des te formeler, krachtiger.

De stof: een soepel vallende stof maakt zachter dan een stijve stof (geeft immers rondere lijnen dan een stevige stof) en een rulle stof (zoals een grof breisel of los weefsel) maakt ook zachter dan een glad oppervlak.

Het model van kleding: een recht model is zakelijker dan een ronder model (neem een strakke rok ten opzichte van een wijde rok).

De kleur: elke kleur heeft een andere symbolische waarde. In zijn algemeenheid is een donkere kleur zakelijker, in lichte kleuren zie je er zachter uit.

Je ziet: dat is nogal wat. Samengevat gaat het dus vooral om lijnen (hoe ronder des te zachter) en om kleuren. Ik licht het met wat voorbeelden toe.

effect van je kleding

Perfectly Basics/No mans land

De lichte kleur, het ronde dessin, de bruine tinten samen met de afgezakte laarsjes doen deze dame heel toegankelijk lijken, terwijl het rechte model maakt dat er niet over haar heen gelopen kan worden. Vergelijk dit eens met de volgende jurk: zelfde model, rond dessin, maar donkere kleuren.

effect van je kleding

Perfectly Basics/No mans land

Ik vind haar in deze jurk net wat minder toegankelijk, iets zakelijker.

Het volgende model jurk is weer  minder zakelijk: door het rondere model, de ronde print en de soepele stof. De kleur, grijzig, maakt de outfit wel respectabel. De schoenen maken haar zeer benaderbaar, bijna huismussig. Een paar laarzen met hak en een kort jasje zouden de outfit stoerder maken (met behoud van de vrouwelijkheid).

Perfectly Basics/by-bar

De volgende leren jurk laat zien dat je er in een jurk ook imponerend uit kunt zien. Dat heeft te maken met het gladde leer, het rechte model, en de donkere kleur. Hier zie je hoe mooi bruin kan zijn, en dat het net wat vriendelijker oogt dan zwart leer.

effect van je kleding

Perfectly Basics/Frame

De volgende outfit is sportief door het jack en de jeans; het leer maakt minder toegankelijk, het zachtbruin en het geringe kleurcontrast tussen shirt en jack juist weer zachter.

Perfectly Basics/Repeat

Maar zie dan de outfit hieronder; deze dame lijkt veel liever! En dat alles door de rulheid van de suède en de zachte tinten.

effect van je kleding

Perfectly Basics/Repeat

Voor een zakelijke uitstraling werkt een groot kleurcontrast het best; door een blouse van zachte stof nonchalant over de broek te dragen, combineert deze dame zakelijkheid met toegankelijkheid. Voor meer autoriteit moet ze haar haren opsteken.

effect van je kleding

Perfectly Basics/Filippa K

Ik hoop dat je een beetje begrijpt hoe het effect van je kleding tot stand komt. En trek dan eens kleding aan waar je je goed in voelt.  Welke zaken maken dat je je er goed in voelt: de kleur, de vorm, de stof, de lijnen? Bekijk jezelf dan eens van een afstand in de spiegel.

Hoe beschrijf je je uitstraling?

Klopt die met hoe je wilt overkomen?

Klopt die met wie je bent? Want je moet nooit te ver van je werkelijke ik af raken; als je kleding iets heel anders vertelt dan wie je blijkt te zijn, raakt de ander in verwarring. Dan klopt het plaatje niet. En dat is geen pluspunt.

Wat in dit verhaal niet aan de orde is gekomen, is dat de kleding ook bij je uiterlijk moet passen qua lijnen, vormen en kleur. Lees bv deze blogs nog eens:

Welk dessin past bij jou

Past de stof bij jou?

Ontdek jouw mooiste kleur

Hoeveel contrast kun jij in je kleding hebben?

Rechte of ronde lijnen in je contouren

Stel je vragen als het niet duidelijk is. En deel het artikel als je er wat aan hebt!