Een goed gekleed en professioneel voorkomen?

Dat beïnvloedt je prestaties!

Een goed gekleed persoon wordt positiever beoordeeld dan iemand die slecht gekleed is. Dat is volgens mij genoegzaam bekend. Maar kleding heeft ook invloed op de psyche van de drager. Ik heb nog maar weinig vrouwen ontmoet voor wie dat niet geldt; ze voelen zich bij voorbeeld steviger als ze hakken dragen. En zelfverzekerder als ze dat colbert aan hebben dat zo goed past.

Maar de invloed gaat nog verder, zo is uit onderzoek gebleken: kleding heeft namelijk ook invloed op de manier waarop we met de wereld omgaan. Zo bleken sportteams die in zwarte kleding waren gestoken, agressiever te spelen dan teams in witte kleding. En maakten laboratorium-medewerkers minder fouten als ze in een witte jas gehuld waren.  Blijkbaar gaan we ons gedragen naar de kleding die we aan hebben.

Dat is helemaal te gek. Want als je dus een ingewikkelde klus gaat doen, heeft het zin om extra je best te doen om er goed gekleed en professioneel uit te zien. Je gaat je immers professioneler gedragen als je je professioneel uitdost. Kleding helpt je in je rol te kruipen.

goed gekleed

Foto: Bijenkorf/Max Mara

Misschien zouden we hier vaker gebruik van moeten maken. En bewuster kleding moeten kiezen die past bij de uitdaging van die dag. En niet bij de geestesgesteldheid van die dag. Veel vrouwen beslissen pas ’s ochtends wat ze die dag dragen. Als ze zich lichtvoetig voelen, kiezen ze kleuriger, vrolijker kleding dan als ze wat verdrietig zijn. Maar misschien kunnen we beter vrolijke kleding dragen als we verdrietig zijn. Want dan worden we, indachtig het wetenschappelijk onderzoek, vrolijk van onze kleding. En als we een keer een lastige klus moeten klaren, moeten we kleding dragen waarin we ons professioneel en sterk voelen. Dan gaat het helemaal goed komen met die klus!

Je hebt dus alle reden om kleding te dragen waar je je lekker in voelt, waar je er goed in uitziet, en waar je  professioneel in overkomt. En de kleding waar dit niet voor geldt, naar de kringloop te brengen. Want waarom zou je er niet altijd goed uitzien? Dan loop je niet het risico dat je op een slechte dag die oude lekker zittende trui aantrekt waarin je er als een vormloos oud wijf (of morsige oude vent) in uitziet.

Dan is er natuurlijk wel een volgende uitdaging: in welke kleding voel je je altijd fijn, en welke laat je je bovendien sterk voelen? Daar kom je vanzelf achter als je je dat de komende tijd afvraagt bij elk kledingstuk dat je aantrekt. En bedenk vervolgens waar dat door komt. Het kan te maken hebben met:

Het model: past dat bij je lichaamsvorm? Welk model jurk past bij jou? Welk model rok past bij jou?

De kleur: flatteert die je? Hoeveel contrast kun jij in je kleding hebben?

De lengte van de jurk, top of broek: geen zomen op de breedste delen, lijk je er slanker door?

De schouderlijn: lopen je schouders redelijk recht of hangen ze af?

De halslijn: rond of recht, diep of juist een boothals?

Het dessin: past het bij je botstructuur?

De stijl: wat is die van jou?

De stof: dun of dik, soepel of stevig?

De mouw: hoe lang en hoe breed?

En lees deze blog: Wil je een krachtige uitstraling?

Als je het niet meer weet, sta ik voor je klaar!