Goede lengte van je top

Een paar cm kan veel verschil maken

Heb je wel eens het verschil opgemerkt tussen je shirt in je broek of rok, net erover heen of ver over je heupen? Het is echt verbluffend wat een effect het heeft op hoe je eruit ziet. Dat heeft te maken met:

  1. je lichaamsvorm
  2. de verticale proporties van je lichaam
  3. het effect van een horizontale contrastlijn
  4. een spannende vlakverdeling

Ik leg het uit en laat het je allemaal zien. Een horizontale contrastlijn is de lijn die je maakt als je twee kleuren kleding aantrekt, dus bv een broek met een top. Door een contrastlijn lijk je ter hoogte van die lijn  zo’n 10 cm korter, omdat je oog daar blijft hangen. Daardoor lijk je dikker. Daarom kun je een contrastlijn beter niet op je breedste punt dragen.

Daarnaast hebben we te maken met de regels van de gulden snede; het ideale lichaam is van kruin tot kruis even lang als van kruis tot je tenen. En het ideale bovenlijf is even lang als 2 maal je hoofd. Als het kleiner is, heb je een kort bovenlichaam; als het langer is, dan heb je een lang bovenlichaam.

En dan nog een mooie vlakverdeling. We vinden 2 ongelijke vlakken spannender dan 2 gelijke vlakken; dus liever 1/3 en 2/3 vlakken, of 2/5 en 3/5.

Tot zover de theorie. Nu de uitwerking.

Als je een kort bovenlijf hebt, is het meestal mooier om je shirt iets beneden je taille te dragen. Daardoor verleng je je bovenlichaam (2 hoofden lang!). Dus niet zo:

lengte van je top

Foto: Bijenkorf/Studio 8

Maar zo:

lengte van je top

Foto: Bijenkorf/Studio 8

Als je een lang bovenlijf hebt (en kortere benen) kun je je bovenlijf optisch verkorten door een korter shirt net op je heup. De dame hieronder ziet er mooier uit als het shirt iets korter zou zijn!

lengte van je top

Foto: Bijenkorf/Scotch & Soda

Als je gezegend bent met brede heupen, wil je die waarschijnlijk niet breder laten lijken. Dat betekent dat je beter niet je shirt op je breedste deel laat eindigen.

Want dit is mooier: stop een punt van je shirt in je broek en door de diagonale lijn lijk je slanker en deel je een eventueel bol buikje in 2-en:

lengte van je top

Foto: Bijenkorf/Studio 8

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een shirt dat over je breedste punt valt, ergens halverwege je dijen.

Als je smalle heupen hebt, kun je je heupen breder laten lijken door je shirt iets onder je heupbot, halverwege je billen, te laten eindigen. Dat staat mooier dan een shirt helemaal over je buik en billen te trekken.

Als je kiest voor een lange bloes over je broek of rok, ziet dat er soms niet zo spannend uit. Dat komt doordat er sprake is van twee gelijke vlakken.

lengte van je top

Foto: Bijenkorf/Hugo Boss

Een iets kortere bloes staat dan vaak net wat mooier. Of draag de bloes open over je top. Dat geeft een prachtig lengte-effect, en ziet er spannender uit.

Ga jij nu ook eens goed kijken naar de lengte van je tops? Ik zie teveel vrouwen hun shirt altijd zo ver mogelijk naar beneden trekken. Nu weet je dat je dat niet altijd moet doen!

Laat je bevindingen horen door hieronder te reageren. En als je er niet uitkomt, laat me je dan helpen!