Hoe diep mag jouw halslijn zijn?

Lees hier hoe je de juiste diepte van de halslijn bepaalt!

Een van de belangrijkste dingen van er goed uitzien, is volgens mij de halslijn van de kleding. Bij een begroeting kijken mensen je aan, ze zien je gezicht en wat daar direct bij aansluit: je hals en top. Dus die halslijn moet bij je passen, zowel qua vorm als qua diepte.

Ik wil het deze keer hebben over de diepte van de halslijn.

diepte van de halslijn

Iedereen heeft twee balanspunten, die bepalen of een halslijn voor een harmonieus geheel zorgt. Het onderste punt is het eenvoudigst te vinden. Kijk naar de zwarte lijnen op de foto. De afstand tussen de haargrens (waar je haargroei begint of je lok valt) en kin klap je om naar beneden en dan heb je het punt.

Het tweede balanspunt is lastiger. Daarvoor moet je eerst op zoek naar het breedste deel van je gezicht. De afstand tussen dat punt en dan loodrecht naar beneden ter hoogte van je kin, zet je af vanaf je schouder en dan naar beneden. Bij mij zit dat punt een stuk hoger dan het eerste punt. Maar als jij een hartvormig gezicht hebt, waarbij het breedste deel veel hoger zit dan bij mij, dan kom je natuurlijk veel lager uit.

Hieronder nog een foto met links de juiste diepte van de halslijn en rechts een te hoge. Ik krijg dan echt de neiging een stukje stof naar binnen te slaan!

diepte van de halslijn

Foto shop.nordstrom.com

Deze twee balanspunten kun je goed gebruiken voor alle halslijnen, de hoogte van de sluiting van je colbert, en kettingen.

Betekent dit dat je nooit meer een coltrui of hoog shirt aan kan? Nee, maar waarschijnlijk zie je er veel beter uit als je de trui of shirt combineert met een ketting of een colbert. En of een coltrui mooi staat, hangt natuurlijk ook af van je nek, en je borsten.

En vergeet niet dat het mooi is als de vorm van een halslijn, en de vormen in en van een ketting, aansluiten bij de vorm van je gezicht. Lees hiervoor deze tip (nog) eens!

En laat je hieronder even weten of je verschil ziet bij jezelf?

8 antwoorden
 1. Rianne zegt:

  Wat een interessante artikelen. Dat van die balanspunten had ik nooit eerder gelezen.

  Mijn balanspunten zijn vergelijkbaar met de uwe. Ik heb redelijk kleine borsten en peervorm en dan wordt een ronde en hoge halslijn mij geadviseerd. Dat is dan hoger dan beide balanspunten.

  Maar wat moet je dan met de balanspunten doen als je bijv een jurkje met bijv bloemetjes-dessin aan hebt met een hoge ronde hals.

  Rond (zoals een t-shirt) of een boothals maakt dan misschien ook nog verschil?

  Hoe maak je het kloppend? Ook als een extra kledinglaagje te warm wordt.

 2. Mireille zegt:

  Beste Els,
  Dankjewel voor je fantastische website! Je schrijft zo heerlijk helder! Lekker weinig woorden met grote letters, waardoor het lekker snel weg leest en hele duidelijke foto’s erbij. Ik vind het een verademing dat je er ook vrouwen op zet die lekkere rondingen hebben, omdat de meeste vrouwen nu eenmaal geen slanke fotomodellen zijn. Fijn!

  Ik heb een vraag: ik was de balanspunten aan het bepalen. Ik naai graag zelf kleren. En ik ontdekte dat de hals van mijn nieuwste t-shirt precies mijn onderste balanspunt raakte. Vandaar dat het zo leuk staat! Mijn vraag: als ik die tweede balanspunt heb bepaald, die wat hoger ligt, is het dan de bedoeling dat je tussen die twee punten blijft voor de optimale halslijn?

  Groetjes en dankjewel voor je mooie werk!
  Mireille

  • Els Jansen zegt:

   Wat een heerlijke reactie, Mireille!
   Je balanspunten zijn de twee beste punten om iets te laten beginnen of eindigen. De ruimte ertussen niet!

   • Mireille zegt:

    Dankjewel voor je snelle reactie! Ik zal erop letten en eens kijken bij mijn kleding welke halslijnen op mijn basispunten zit. En dankjewel voor je prachtige bruikbare tips! Ik kan me goed voorstellen dat je veel vrouwen echt goed helpen kan!
    Groetjes, Mireille

 3. Irene zegt:

  Goede morgen,
  Een drukke baan, kinderen die fulltime werken en beroep op je doen, 4 kleinkinderen die al je vrije tijd opslorpen,,,,, Ik had weinig tijd om jouw berichtjes te lezen en er mij in te verdiepen. Maar nu ben ik 65+ en voor een paar jaar met mijn partner op Aruba gaan wonen, zijn de kinderen en kleinkinderen allemaal op visite geweest. NU ben ik blij dat ik al je berichtjes bewaard heb. NU heb ik rustig de tijd om ze te lezen en te kijken wat het beste bij me past. Ik ga geen kleding weggooien, maar bij een volgende aankoop let ik zeker op de tips.
  Bedankt,
  Irene

  • Els Jansen zegt:

   Wat leuk om te horen, Irene. Ik ben benieuwd of en hoe je kledingkast gaat veranderen. Laat je me dat nog eens weten?
   Veel plezier daar! Vandaag is het hier prachtig maar binnenkort ben ik vast jaloers op je. Ik houd niet van grauwe luchten.
   Groetjes Els

Reacties zijn gesloten.