model rok

Welk model rok past bij jou?

Tips bij de keuze van een rok

Een paar goede rokken in je kast is altijd fijn. Je kunt ze met blote benen dragen of met kousen, met een topje of een dikke trui: dus goed voor vele gelegenheden en temperaturen. Maar wat is nu een model rok dat bij jou past? Ik geef je hier wat tips.  

Benen: dikke benen lijken slanker als je voor een wijdere rok kiest: hoe wijder je rok, des te slanker lijken de benen. Met stevige benen is het ook raadzaam om de rok niet op het breedste deel van je been te laten eindigen. Mooist is net over de knie, in het kuiltje.

Voor dunne benen geldt ook dat ze dunner lijken met een heel wijde rok. Dus als je echt dunne benen hebt, kun je beter strakkere rokken dragen.

model rok

www.kooding.com

Lang en slank: kies vooral voor rokken met wat volume op de heup. Plooien, zakken op de heup, tulpmodel: allemaal mooi bij jou. Strakke rokken kunnen mooi staan maar dan wel in combinatie met een wijdere top.

Foto: Bijenkorf/L.K.Bennet

Brede schouders: rokken met volume rond de heup brengen je heupen in balans met je bredere schouders. Dus een rok met zakken (zoals de blauwe hierboven), een horizontaal accent op de heup of flinke plooien doen het goed bij jou.

Foto: H&M

Brede heupen: brede heupen gaan vaak gepaard met volle dijen. Kies voor een rok die die schuine lijn van taille naar dij voortzet, dus een gerend model (=A-lijn). Vermijd in de taille geplooide rokken: die maken je dikker. En ga voor soepele stof.

Vollere taille: je taille zal slanker lijken als je kiest voor een gerend model. Rokken zonder tailleband staan mooi, of die met een gladde heuppas en daaronder gerend.

Buikje: een rok met plooien uit het midden (naast de buik) doet je buik minder opvallen. Lastig te vinden, maar als je hem tegenkomt: passen! Rokken met draperieën (horizontale of diagonale plooien) zijn ook een uitkomst. Of probeer het tulpmodel.

Platte billen: vermijd strakke rokken maar kies voor een gerend model.

Klein van stuk: dan kun je strakke of gerende modellen dragen. Vermijd heel wijde rokken, om te voorkomen dat je er als een meisje uitziet. Belangrijk is dat de rok rond de knie eindigt. Een rok halverwege de kuit overheerst je postuur al gauw.

Ik hoop dat deze tips je behulpzaam zijn bij het kiezen van de juiste rok. Houd in gedachten dat niet alleen het model rok van invloed is op je voorkomen:

 • de rok moet passen bij je persoonlijkheid en stijl
 • een dessin moet passen bij je lichaamsgrootte en –model
 • de kleur bepaalt wat anderen het eerst van jou zien
 • je horizontale proporties zijn van belang voor de lengte van de top.

En zo zijn er nog veel meer elementen die een rol spelen in jouw voorkomen. Wil je meer weten hoe JIJ, en JIJ alleen, er op je mooist uitziet? Vraag een kledingadvies! Het levert je zoveel op. Laat je mailadres achter en ik neem contact met je op. Dan bespreken we wat een kledingadvies voor jou kan betekenen.

 

 

6 antwoorden
 1. Rianne zegt:

  Goedendag,

  Ik heb een peer-vorm. Als ik dan een jurk zelf naai, hoe wijd kan je dan het rok gedeelte maken? Als het hele soepele stof is kan het dan heel wijd of moet je dan nog steeds gerend aanhouden? En geldt het bij jurken dan ook dat je helemaal geen plooitjes moet doen vanuit de taille, maar een gladde rok? En hoe zit dat met gerimpelde rokken of plissé stof? Of juist wat stuggere dikkere tricot?

  • Els Jansen zegt:

   Dag Rianne, volgens mij staat het antwoord op jouw vragen in deze blog onder het kopje Brede heupen. En denk eraan: hoe breder je heupen lijken, des te lastiger is het om je schouders in balans te brengen met je heupen!

 2. Margot zegt:

  Ha Els,

  Weer een mooi stukje. Moet het wel een paar keer lezen om goed te begrijpen

  • Els Jansen zegt:

   Dag Margot,
   Leuk van je te horen! Ik zal proberen een volgende keer duidelijker te zijn. Maar als je een concrete vraag hebt over een rok, kun je me altijd een fotootje sturen.
   Groetjes Els

Reacties zijn gesloten.