Niet zo lang, niet zo piep, wel slank

Hoe kleed je je vlot en niet te jeugdig?

Silvie en Gerda, beiden niet zo lang, hadden een soortgelijke vraag (en toevallig rond dezelfde tijd): heb je tips om er wel vlot maar niet te jeugdig uit te zien? Beide dames zijn 1.63 lang en hebben maat 36, beiden boven de 50. Silvie schrijft:

Waar ik tegenwoordig mee worstel is dat ik er niet ordinair of te jong uit wil zien maar ook niet tuttig. En het liefst zou ik mijn (oude) kleding gewoon willen dragen, bijvoorbeeld een kort rokje of jurkje. Maar ben dan bang dat het te jong maakt. Ook heb ik gemerkt dat het mij niet meer flatteert als ik een lekkere trui aan doe die een beetje ruim valt. 

Ja, dames van 50+: je jong blijven voelen is prima. Doen! Maar om serieus genomen te worden, kun je je beter niet kleden als een dertigjarige. Met de leeftijd stijgt de noodzaak om je verzorgder en rustiger te kleden. Een goede pasvorm en kwaliteit worden steeds belangrijker. Volg de trends als je wilt, maar eigenlijk zijn goede basics belangrijker. Geef dus vooral daar je geld aan uit. En nu de concrete tips!

 1. Pasvorm is belangrijk. Alles moet op zijn plek zitten en kloppen: de taillenaad, de schouder- en buste naden, en natuurlijk de mouw- en roklengte. In te grote, niet-passende kleding ga je er al gauw armoedig uitzien. Zoek dus een goede kleermaker om dingen aan te passen. Kost je niet de kop maar je ziet er veel beter uit!
 2. Laat je taille zien! Je kunt er zelfs een accent op leggen.
  niet zo lang

  Bijenkorf/Warehouse

  Dus geen vormloze kleding, geen lekkere ruime trui. Die maakt massief.

 3.  Laat je hals zien, dan lijk je langer. Verstop je hals dus niet achter een sjaal. Een kort kapsel of opgestoken haar helpt ook.
 4. Kleed je in een kleur. In horizontale lijnen lijk je namelijk korter (en dikker). Lees desgewenst Horizontale contrastlijnen in je kleding. Dus een top en een rok of broek in dezelfde of ongeveer dezelfde kleur, laarzen of schoenen idem dito.
 5. Als je heupen niet even breed zijn als je schouders, volg dan de regels om dat te camoufleren. Dus zorg dat het smalste deel wat breder lijkt. Meer hierover lees je in Schouders breder dan je heupen? en in Brede heupen, smal van boven.
 6. Je wilt er niet uitzien als een meisje. Dus geen korte rokken. Kies liever voor een roklengte op de knie en vermijd zeker korte wijd uitstaande rokken. En pas op met ruches, bandjes, stiksels e.d. Alles met mate. In een jurk met een bloemendessin zie je er ook eerder meisjesachtig uit dan in een strakker dessin of effen kleur.
 7. Je bent niet groot dus wat je draagt moet daarmee in verhouding zijn. Dat geldt voor dessins, schoenen, tas en sieraden.
 8. Kleding van dikke stof is ook niet aan te raden. Die verbergt je ranke vormen!
 9. Verticale lijnen helpen om je langer te doen lijken. Denk daarbij ook aan verticale naden, biezen e.d.

  niet zo lang

  Bijenkorf/Benetton

 10. Hou de proporties van je kleding in de gaten: geen gelijke delen maar 2:3 of 3:5. Meer hierover in deze blog: De juiste proporties maken of breken je outfit. Een kort jasje is voor kleinere dames beter dan een langer colbert. Hieronder mooi alles in één lichte tint (geeft lengte). Vermijd alleen korte broekspijpen als je niet zo lang bent.

  niet zo lang

  Bijenkorf/Inwear

2 antwoorden

Reacties zijn gesloten.