Horizontale contrastlijnen in je kleding

Ze kunnen je maken of breken

Biesjes, bandjes en lijnen op je kleding maken duidelijke lijnen. Maar contrastlijnen ontstaan ook op de rand van de verschillende kleuren van je kleding. Het is goed om daar bij stil te staan, aangezien de effecten daarvan niet altijd gewenst zijn. Horizontale lijnen doen je namelijk zo’n 10 cm korter lijken. En daardoor dikker. Dat komt omdat je oog even blijft hangen op de lijn. En daarmee komen we direct op het belangrijkste weetje als je er slanker wilt uitzien: zorg dat je geen contrastlijnen maakt op je breedste delen. 

Verschillende kleuren geven niet altijd een contrast. Kleuren die op de kleurencirkel in elkaars buurt liggen, en dezelfde kleurintensiteit hebben, geven niet zo’n duidelijke contrastlijn als kleuren die uit elkaar liggen. Hieronder een voorbeeld met duidelijke contrastlijnen: shirt/broek en broek/schoenen.

Horizontale contrastlijnen

Foto: Bijenkorf/Studio 8

Maar de volgende outfit heeft een veel zachtere contrastlijn op de heup. Hierdoor zal je zo langer lijken (en dus slanker) dan in de vorige outfit.

Foto: Bijenkorf/Studio 8

Ik neem de aandachtspunten voor contrastlijnen door van boven naar beneden. Allereerst de nek. Mensen met brede korte nekken kunnen beter geen col of hoge hals dragen. Een lagere hals brengt de aandacht naar je gezicht. Meer hierover lees je hier: Korte nek en grote borsten? Dan geen col.

Een contrastlijn op de borst kan prachtig staan bij vrouwen met kleine borsten maar bij grote borsten beslist niet. Hieronder lopen de lijnen ook nog door in de mouwen: extra verbreding!

Horizontale contrastlijnen

Foto: Bijenkorf/Marina Rinaldi

En let op de mouwlengte. Een mouw die eindigt op borsthoogte maakt een contrastlijn op borsthoogte. Vermijd dus korte mouwen bij grote borsten. En zeker wijd uitlopende mouwen.

Horizontale contrastlijnen

Foto: Bijenkorf/Marina Rinaldi

De contrastlijn rond je taille of heup is een hele belangrijke voor vrouwen. Vaak zijn de tops aan de lange kant, en dat pakt niet fraai uit voor dames met brede heupen en/of bovenbenen. Ga eens voor de spiegel staan en kijk goed waar jouw breedste deel zit. Op die plek kun je beter geen zoom van een top of jasje dragen. Dames met slanke heupen kunnen daar juist wel een contrastlijn hebben! Kijk eens naar het effect van dezelfde dame in een andere outfit. In de eerste lijkt ze breder op de heupen dan in de tweede.

Foto: Bijenkorf/Studio 8

Foto: Bijenkorf/Studio 8

Tops worden weer meer in de rok of broek gedragen. En je ziet: dat staat prachtig. Over de lengte van tops heb ik al eerder geschreven in mijn blog Goede lengte van je top.

Als je stevige benen hebt, is een zoom op het slankste deel van je been het mooist. Je kunt daar meer over lezen in Hoe dikke knieën en kuiten niet opvallen? De jurk van de dame hieronder valt precies op het slankste deel van haar been, in de welving onder de knie.

Foto: Bijenkorf/Studio 8

Ten slotte de schoenen. Als je schoenen in dezelfde kleur als je panty, benen of broek draagt, lijk je het langst.

Foto: Bijenkorf/Studio 8

En liever geen schoenen met opvallende bandjes: allemaal contrastlijnen!

Horizontale contrastlijnen

Foto: Bijenkorf/Studio 8

Ga je voor de zomer op zoek naar huidkleurige schoenen? Kies wel voor de juiste tint: koel voor de dames met een koele huidskleur, en warm voor de warme huidskleuren.

Meer weten? Vraag dan eens persoonlijk advies. Je krijgt er geen spijt van!