Goede kwaliteit kleding maakt je mooier

En is beter voor het milieu!

Goede kwaliteit kleding is goed voor jou èn voor het milieu. Niet omdat die kleding met meer oog voor het milieu gemaakt wordt, maar omdat die langer mee gaat. De kledingindustrie staat te boek als een van de vervuilendste industrieën. Onverkochte kleding wordt soms ook nog vernietigd. En als een kledingstuk wel verkocht wordt, is de kans groot dat het ergens in een kast hangt en niet gedragen wordt. Ja, de meesten van ons hebben meer kleding die we niet dragen dan wel. Ook uit recent onderzoek kwam weer een cijfer van 71 % ongedragen kleding in een gemiddelde kledingkast. Dat is toch zonde van het geld en het milieu!

Dus ik pleit voor minder maar goede kleren. En als je minder koopt, kan het ook wat duurder zijn. Dan heb je een veel grotere kans dat je het tien jaar draagt. Wat is goede kwaliteit kleding?

 1. Goede snit
 2. Goede stof
 3. Precies pas
 4. Goede lengte
 5. Goede kleur

Klinkt allemaal logisch, maar ik licht het toch toe aan de hand van een colbert. Waarom een colbert? Omdat elke vrouw er prachtig uit kan zien in een goed passend colbert. Stoer en vrouwelijk.

Goede snit: een colbert met een goede snit herken je direct. Het zit lekker, met voldoende ruimte bij de armen, een mooi aangesloten taille, mooie schouders en revers. Vaak zie je al op de hanger hoe mooi het model valt. Een goed colbert moet als een tweede huid om je heen vallen. Glad als een jonge huid, geen bobbels. Niets trekt, alles is glad. Let op de rug, die moet ook glad zitten.

goede kwaliteit

Bijenkorf/Maje

Het kost tijd om een goed model te concipiëren: patroon tekenen, naaien, tussenvoering, gewone voering. Dus logisch dat zo’n jas nooit goedkoop kan zijn. Maar zo rond de 300 euro heb je voldoende keus. De hier getoonde mooie modellen liggen alle rond die prijs. Als 300 euro boven je budget is, kun je in de uitverkoop hopelijk een slag slaan. Want een colbert van goede kwaliteit is altijd beter dan een jas met slechte pasvorm. En de kosten per keer dragen kunnen ook wel eens veel lager zijn.

Goede stof: om ervoor te zorgen dat een jasje bij veel vrouwen goed past, wordt er vaak stof met stretch gebruikt. Dan hoeft de ruimte om de borst en schouders niet alleen uit het model te komen, maar ook uit de stof. Het jasje hieronder trekt bij de borsten.

Bijenkorf/RiverWoods

Een colbert van goede kwaliteit is gemaakt van goede stof die jaren meegaat, en best een stretch aandeel kan hebben. Alleen is die niet nodig voor de pasvorm maar voor extra comfort. Hoe steviger de stof, des te meer welvingen hij verbergt.

Precies pas: naden moeten op de juiste plek zitten: de mouwinzet op de schouder, de bustenaad onder of over de buste. Vaak staat een kleine schoudervulling beter dan niets, en een goede kwaliteit jas heeft deze bijna altijd. De komende tijd zijn de brede schouders weer in de mode. Dan ligt de mouwinzet natuurlijk buiten de schouder. Houd er echter rekening mee dat een trendy model niet zo tijdloos is!

Goede lengte: een te lange jas of te lange mouwen flatteren nooit. Een mouw hoort niet langer te zijn dan de aanzet van de duim, dus bij de pols. De mouwen van de Ted Baker vind ik echt te kort. Ik zou ze liever opstropen dan zo dragen. Ook de volgende mouw is aan de korte kant.

Bijenkorf/Maje

Over de lengte van de jas zelf heb ik veelvuldig geschreven, bij voorbeeld in Goede lengte van je top . Wees kritisch (ook in de uitverkoop). Of laat de jas bij aankoop direct aanpassen aan jouw vormen. Dat kost wat, maar je zult de jas vele malen vaker met plezier dragen!

Goede kleur: een colbert van goede kwaliteit met een prijskaartje moet natuurlijk wel een kleur hebben die bij jou past. Bij voorbeeld de kleur van je ogen of je haar. Vermijd zwart. Hoe ouder je wordt, des te minder zal die kleur je gaan flatteren (uitzonderingen daargelaten). Meer daarover in Zwart past niet bij iedereen; past zwart bij jou? en De mooiste diepe kleur voor jouw LBD (little black dress)?

 

2 antwoorden
 1. Lena zegt:

  Helemaal mee eens. Maar….waar koop je nog kwaliteit?
  Ik kocht vroeger bij de betere dameszaken, ze zijn allemaal verdwenen! Hendriksen, Meddens, de Bonnetterie enz. allemaal weg. Bijenkorf is vaak heel hip, maar niet echt mooi.
  En wat er voor terugkwam heeft minder kwaliteit en is vaak veel te duur t.o.v. kwaliteit, en vooral afwerking.
  Ook op internet is niet veel moois meer te vinden

  • Els Jansen zegt:

   Inderdaad Lena, er zijn heel wat iconen verdwenen. Dus iets moois vinden kost tegenwoordig meer moeite, en een beetje geluk. Soms kom ik pareltjes van winkels tegen in wat kleinere plaatsen!

Reacties zijn gesloten.