Een model broek dat je slanker maakt

Wie wil dat nou niet?

Een model broek kan je breder of slanker doen lijken. Dat viel me laatst op bij Annechien Steenhuizen, die een broek met uitlopende pijpen droeg waardoor ze nog slanker leek. En toen ik mezelf bekeek in een slim fit model jeans. En ik mezelf helemaal niet ‘slank’ vond.

Dus besloot ik mezelf in verschillende modellen op de foto te zetten en de resultaten met mijn bloglezers te delen. Vergelijk zelf maar eens:

model broek

Nou ben ik met maat 40 niet dik, maar toch is mijn lichaam in de cognac broek met uitlopende pijpen meer in balans. En lijken de heupen slanker doordat ze even breed overkomen als de onderzijde van de broek.

Kleur heeft ook effect: in een donkerder kleur lijk je slanker. En in dit geval zitten de pijpen van de zwarte broek ook strakker rond mijn dijbeen. Bovendien is de pijpwijdte onderaan de groene broek 6 cm meer dan de oranje pijp.

model broek

De conclusie is hetzelfde: een model broek met uitlopende pijpen brengen je lichaam in balans. Maar ook: een ietsje minder strakke pijp doet je heupen slanker lijken dan een superstrakke.

En hoe zit het dan met rechte, wijdere pijpen?

model broek

Ook voor dit wijde model geldt dat de breedte van de onderbenen in balans zijn met de heupen. Je heupen zijn als het ware niet meer het breedste deel van je lijf. De donkere broek is echter van heel dun polyamide. Het effect zie je beter bij een broek van een stijvere stof, zoals de volgende.

model broek

Natuurlijk betekent dit niet dat je je strakkere broeken niet meer zou moeten dragen. Want als je er een langer jasje op draagt, ziet het er heel anders uit.

Waarmee wat mij betreft weer is vastgesteld dat er goed uitzien vaak zit in de details. Een model broek met een paar cm wijdere pijpen maakt al verschil, en hetzelfde geldt voor de lengte van tops, jasjes, jurken en broeken.

Ga je ook eens kijken naar je broeken? En laat je me je conclusies weten?

3 antwoorden
 1. Annemarie zegt:

  Dag Els en Marguerite,

  Ik ben het helemaal met jullie eens. Sinds jaren ben ik een groot fan van de wijd uitlopende broek, of flared pants. Jaren lang was het lastig om ze te vinden omdat iedereen in van die weinig flatteuze te strakke broeken werd gepraat. Ik werd er af en toe chagrijnig van. Gelukkig zijn ze weer steeds vaker te vinden.

  Je hebt leuke foto voorbeelden Els! Mooi ook van die combinatie met die streepbroek en bijpassende jas erover!
  Wat denk je van oude filmsterren, zoals Marlène Dietrich, prachtig elegant in pak met wijd uitlopende pijpen.
  Ik woon zelf in Bussum, ben benieuwd naar je adresjes in Hilversum Marguerite!
  Hartelijke groet,
  Annemarie

 2. Marguerite zegt:

  Goede blog en zeer waar. De laatste jaren, wat zeg ik, decennia, was het best lastig om een mooie broek met wijde pijpen te kopen. In winkels in mijn woonplaats zeiden vrijwel álle verkoopsters dat die niet meer bestonden. Niet waar, want ik vond ze wel op internet en gelukkig dit jaar ook in Oslo en daarna ook in Hilversum (dankzij internet zag ik de winkels waar ze wel te koop waren). Dit soort broeken is ook eleganter vind ik zelf. Ik vind de broek met de print die jij draagt, daar een mooi voorbeeld van.

  Hartelijke groet uit Baarn,
  Marguerite

  • Els Jansen zegt:

   Dag Marguerite,
   Ik ben blij dat ik een medestander gevonden heb. Ook ik vind dat een broek met wijde pijpen elegant staat, en door veel meer vrouwen omarmd zou moeten worden. En het is ook nog eens een broek die makkelijk zelf te maken is. Zoals het door mij getoonde exemplaar!
   Dank voor je reactie, hartelijke groet, Els

Reacties zijn gesloten.