Draag kleding die je eigenheid -je eigen stijl- uitstraalt!

Dat maakt je geloofwaardiger en je voelt je beter.

Laatst mailde Cobi me over haar zoektocht: ik ben zo verschillend in mijn aankopen: dan weer netjes en een beetje klassiek of ik ga helemaal de andere kant uit en koop kleding die best wel apart is, bv een asymmetrische alternatieve rok of jurk die ik niet altijd bij iedereen aan durf te trekken maar waar ik me wel heel mooi in voel. Zij zoekt haar eigen stijl, die waar ze zich prettig bij voelt.

En Yvonne mailt dat ze, sinds ze door corona geen uitjes meer heeft, eigenlijk steeds dezelfde twee broeken en truien draagt. Nettere kleren draagt ze niet meer want waarvoor? Iets nieuws heeft ze niet gekocht want ze houdt niet van online-shoppen: ik voel me inzakken, terwijl ik toch altijd wel een vlotte tante ben geweest.  

Ik wil deze dames graag helpen maar via een blog is het natuurlijk een algemeen verhaal. Over stijl. De eigenheid van een persoon vatten, is het lastigste deel van een stijladvies. Wat is het kenmerkende van deze persoon? Hoe vertalen we dat in de kleding? Dat is een zoektocht die meer omvat dan het kledingadvies; dat is gericht op de lichaamsvorm en gezichtslijnen en welke kleding daarbij past. Daar kun je makkelijker in zijn algemeenheid informatie over geven; dus daar gaat het meestal over in mijn blogs.

Een stijladvies is ook heel iets anders dan de make-overs die je op tv of in bladen ziet. Je kunt iemand mooi aankleden, maar als de kleding niet aansluit bij de persoonlijkheid, voelt het niet echt aan. Dan is er alleen sprake van een mooi plaatje. De kunst is om je zo te tooien, dat je uiterlijk spoort met je persoonlijkheid, bij alle bezigheden die je hebt. Ook als je alleen maar thuis rondloopt of in de tuin werkt. Je kleding beïnvloedt immers ook hoe je je voelt. Althans, bij de meeste vrouwen. Dus Yvonne, misschien kan kleding je wel helpen uit je dip te komen. Misschien moet je toch een jurk aantrekken met je laarzen in plaats van de standaard broek en trui. Of wellicht een broek en trui in de stijl die bij je past.

Stijlen

Om een begin te maken met het ontdekken van je eigen stijl, begin ik altijd met het tonen van zes moodboards, elk met een andere stijl. Dat maakt je bewust van verschillen die er zijn. De meeste vrouwen zitten in een of twee stijlen, of iets ertussenin. Daarna volgt het finetunen. Een warme gezellige vrouw bv is anders dan een gereserveerd type, en dat mag/moet ook uit de kleding blijken. Ik laat hier de stijlen de revue passeren.

Naturelle stijl

Kernwoorden zijn natuurlijk, praktisch, eenvoudig, comfortabel en duurzaam. Dus natuurlijke stoffen, breisels, suède en stoffen met structuur. Eventueel met streepjes of ruiten. Meest platte schoenen, sieraden ook van natuurlijke materialen (hout, schelpjes, stenen).

eigen stijl

Tijdloos chique stijl

Elegant, gedisciplineerd, rationeel, kwaliteit, succesvol. Zachte vloeiende materialen als cool wool, jersey, zijde, linnen en tweed. Kleine dessins. Stijlvolle klassieke sieraden, meestal niet te groot. Pumps en gladde laarzen, ballerina’s, eenvoudige maar chique tassen en riemen.

eigen stijl

Gamine stijl

Stoer, trendy, pittig, comfortabel en casual. Denim, leer, suède en trendy stoffen. Dessins in de vorm van ruitjes en strepen. Trendy, stoere of sportieve schoenen, trendy tassen, riemen met een opvallende gesp. Sieraden van leer, metaal of hout.

eigen stijl

Romantische stijl

Supervrouwelijk, zwierig, sensueel, en overdadig met accessoires. Soepele materialen, met ruches of kant. Dessins zijn klein, met bloemen, stippen en ronde vormen. Vrouwelijke schoenen met hakken en riempjes; ook ballerina’s en laarzen met hak. Schoenen passend bij tasje. Veel sieraden met blingbling, in kleur.

eigen stijl

Creatieve stijl

Origineel, kunstzinnig, non-conformistisch. Opvallende materialen zijn geliefd, vaak in uitgesproken kleuren met bijzondere en uiteenlopende dessins. Geen kant-en-klare combinaties uit de winkel, maar zelf shoppen in (vintage) winkels. Bijzondere en kleurrijke sieraden, schoenen, hoeden en tassen; graag met opvallende vormen.

creatieve stijl

Flamboyante stijl

Extravagant, eigenzinnig, asymmetrisch, design. Liefst effen en gladde stoffen, leer en satijn. uitgesproken dessins, ook zebra en tijgerprint. Vaak zwart in combinatie met een knalkleur. Opvallende, grote, design sieraden en tassen. Bijzondere schoenen.

flamboyante stijl

 

Van hieruit kun je verder zoeken naar je stijl. Probeer woorden te zoeken die jouw stijl weergeven. Het kan je helpen om je favoriete combinaties (die je vaker draagt en waar je blij van wordt) aan te trekken en dan woorden te geven aan je uitstraling en je gevoel. Misschien kan een vriendin daarbij helpen.

Je kunt ook een moodboard maken met plaatjes die jou vertegenwoordigen. Dus geen plaatjes van de perfecte vrouw/moeder/minnares die je zou willen zijn maar wie je bent. Je bent oké! En natuurlijk help ik je graag in een persoonlijk advies.

Deze blogs gaan ook over stijl:

Er stoer en vrouwelijk uitzien?

Meer plaatjes zien van de stijlen? Kijk dan op mijn pinterestpagina’s:

https://au.pinterest.com/elsstyling/naturelle-stijl/

https://au.pinterest.com/elsstyling/gamine-stijl/

https://au.pinterest.com/elsstyling/tijdloos-chique/

https://au.pinterest.com/elsstyling/romantische-stijl/

https://au.pinterest.com/elsstyling/creatieve-stijl/

https://au.pinterest.com/elsstyling/flamboyante-stijl/

2 antwoorden
  1. Bets zegt:

    Dank voor weer jouw stijladvies: ik hou van Naturelle en tijdloos chique. Zal binnenkort toch eens een eigen moodboard maken. Grappig dat je het verschil ook opgemerkt hebt bij de weervrouw. Ze lijkt nu inderdaad veel langer en de ‘varkenspootjes’ zijn eindelijk verdwenen. Toch lijkt ook haar jasje nog aan de lange kant zou 10 cm korter kunnen volgens mij. Door jouw advies kijk ik nu steeds meer met andere ogen naar wat ik zie.
    Succes met jouw werkzaamheden.

    • Els Jansen zegt:

      Dank Bets. Willemijns jasjes mogen inderdaad nog wat korter (of langer), maar doordat ze nu in ieder geval goede laarsjes (met een bij haar passende stevige hak) draagt, zeur ik daar niet meer over!

Reacties zijn gesloten.