Past een dubbele rij knopen bij jou?

Flatteert die jouw lichaamsvorm?

Ze zijn er weer volop: jasjes met een dubbele rij knopen. Double-breasted is de officiële terminologie. En omdat de mode ruimer en rechter is, zijn veel jassen niet getailleerd. En daarmee alleen geschikt voor de slanksten onder ons (bij wie ook nog eens rechte lijnen passen). Een dubbele rij knopen op een rechte jas versterkt het beeld van rechte lijnen. En horizontale lijnen doen je dikker lijken.

Het model van deze jas is recht, en daardoor alleen geschikt voor rechte lange vrouwen. De knopen maken naast verticale ook horizontale lijnen. Deze maken korter en dus dikker. En dat is allemaal leuk als je lang en slank bent, en maar als je wat voller bent kun je dit soort jassen beter links laten liggen. Ook als ze een ceintuur hebben. Het wordt gauw wat propperig.

dubbele rij knopen

Foto: Bijenkorf/Warehouse

Soms zijn knopen niet verticaal boven elkaar geplaatst maar schuin boven elkaar. In dat geval valt de verticale lijn vaak meer op dan de horizontale lijnen. Deze opgaande lijnen verbreden de schouders optisch. Vrouwen met smalle schouders, slanke heupen en lange benen kunnen dit model prima dragen.

dubbele rij knopen

Foto: Bijenkorf/Reiss

Het volgende colbert heeft knopen in de kleur van de jas. De lijnen vallen daardoor veel minder op. Bovendien is het jasje iets meer getailleerd waardoor je wat meer het idee krijgt dat ze een taille heeft.

dubbele rij knopen

Foto: Bijenkorf/Weekend MaxMara

Als behalve de knopen ook de voorpanden schuin gesneden zijn, gaat het oog naar het midden van de jas: de taille. Het model werkt zo mee aan het creëren van een zandloperfiguur. Hierdoor is dit model ook geschikt voor vrouwen die iets meer volume hebben bij hun borsten en op de heupen.

dubbele rij knopen

Foto: Bijenkorf/Mos Mosh

En dan een balangrijke tip: een jas met een dubbele rij knopen moet je eigenlijk altijd dicht dragen. Dan ziet het er netjes uit. Als je hem open draagt,  heb je twee enorme panden aan de voorzijde die je al gauw vierkant doen lijken. En dat is niet zo flatteus.

Foto: Bijenkorf/Maje

Het zal je niet verbazen dat ik niet erg fan ben van jasjes met dubbele rijen knopen: er zijn te weinig vrouwen die het flatteert. Een enkele rij knopen geeft een verticale lijn die verlengt en versmalt. Daar zit je dus meestal goed mee. Zeker met een diepe V-hals.

Foto: Bijenkorf/Reiss

En helemaal geen knoop dicht staat ook fantastisch!

Foto: Bijenkorf/Reiss

Meer weten over lijnen in kleding? De volgende blogs zijn gerelateerd aan dit onderwerp:

Horizontale contrastlijnen in je kleding

Maken horizontale streepjes je dikker?

2 antwoorden
 1. lute zegt:

  Correct gekleed met dubbele rij knopen
  Met 1 knop gaapt het tussen de knop en broek, je ziet een stropdas , dik buikje,overhemd.
  gevoel dat jas dan te strak om het lichaam zit

  Met dubbele rij heb je dit probleem niet, altijd netjes gekleed.
  Je moet wel oppassen dat het geen uniformjas lijkt.

  • Els Jansen zegt:

   Dag Lute,
   Natuurlijk staat een jas met een dubbele rij knopen heel netjes: maar het maakt dikker. En als je een buikje hebt, is er extra reden om een slankmakend colbert te dragen. Maar wel in de goede maat, zodat er geen buik boven de broek uitpiept. Misschien een jasje met 3 knopen waarvan 2 dicht?

Reacties zijn gesloten.