bovenlijf

Heb jij een kort of een lang bovenlijf?

Kies de kleding die daar bij past!

Misschien speelt het geen rol bij jou omdat je een gemiddeld bovenlijf hebt. En misschien heb je je nog niet gerealiseerd hoe het bij jou zit. Maar als je een ceintuur om je taille doet, en je bovenlijf ziet er wat propperig uit, dan heb je waarschijnlijk een kort bovenlijf. En hoogstwaarschijnlijk lange benen.

Hieronder zie je een dame met een lang bovenlijf.

lang bovenlijf

Als je nog niet weet hoe het bij jou zit, kun je de lengte van je bovenlichaam afmeten aan de hand van je taille. Buig je arm en kijk waar je elleboog uitkomt.

 • Als je taille boven je elleboog zit, heb je waarschijnlijk een kort bovenlichaam.
 • Als je taille onder je elleboog zit, heb je waarschijnlijk een lang bovenlichaam.
 • Als je taille bij je elleboog zit, ben je wat dat betreft in balans.

Een kort of lang bovenlijf maakt nogal wat uit voor de pasvorm. Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom een jurk niet zo mooi zit. De confectie is afgestemd op de middenmoot en het maakt nogal wat uit of je taille 5 cm hoger of lager zit!

Voor de dames met een kort of lang bovenlijf heb ik wat tips. Want je straalt meer harmonie in je uiterlijk uit, als je bovenlichaam en onderlijf met elkaar in balans zijn. Die verhouding tussen je boven- en onderlijf kun je met je kleding aanpassen. Ik begin met de tips voor het korte bovenlijf. Het doel is om het bovenlijf optisch te verlengen. Dat kan op verschillende manieren:

Draag je shirt over je rok of broek in plaats van erin. Hierdoor verandert het plaatje direct. Probeer het maar eens uit.

kort bovenlijf langer

Draag geen rok of broek die begint in je taille maar kies voor een heupmodel. Als je er een neemt zonder tailleband, kun je hem een beetje naar beneden trekken (of een maatje groter nemen).

kort bovenlijf langer

Foto: Marc Cain

Draag geen jurken met een taillenaad. Of een met lage taillenaad.

kort bovenlijf langer

Foto: Bijenkorf/Opus

Kies voor een top en brok of rok in dezelfde kleur.

Een ceintuur in de kleur van je top verlengt eveneens je bovenlichaam.

Dames met een lang bovenlijf hebben meestal korte benen: de opgave is om de benen te verlengen en het bovenlijf optisch te verkorten. Dat laatste gaat prima met broeken en rokken met een hoge taille.

lang bovenlijf

Foto: Bijenkorf/Maje

Als je bij de rok een panty en schoenen draagt in de kleur van de rok, heb je eindeloze benen! En draag een riem: een brede riem in de taille is niks voor dames met een kort bovenlijf, maar een lang bovenlijf geeft daar alle ruimte voor.

Draag je tops in je broek of rok en niet er overheen.

lang bovenlijf

Foto: Bijenkorf/Mango

Draag jurken die je taille hoger doet lijken, dus met een naad onder de borsten (empire model) of een A-model. Een kort jasje tot op het heupbot doet je bovenlijf ook korter lijken.

Laagjes maken je bovenlijf ook optisch korter. Je kunt een paar tops over elkaar dragen, of een top onder een jasje uit laten komen.

lang bovenlijf

Foto: Cora Kemperman

Reageer als je nog vragen hebt. Wil je meer weten over de lengte van tops? Lees dan dit blog nog eens. Of bedenk of een kledingadvies iets voor jou is. (Het kan je veel miskopen besparen.) Laat dan hier je gegevens achter.

4 antwoorden
 1. Paulien zegt:

  Kan ik als vrouw met het V body type en een kort bovenlijf helemaal geen korte spijkerjacks meer dragen? Of is hier een trucje voor zodat het toch wel kan?

  Ik draag namelijk wel graag een spijkerjasje.

  Mvg.
  Paulien Hoekstra

  • Els Jansen zegt:

   Hi Paulien,
   Als je je er fijn in voelt, moet je je korte jack zeker dragen. Maar draag onder het jack bij voorkeur dan een wat langere top in min of meer dezelfde kleur die op je heup eindigt en een contrastlijn geeft met je broek of rok.
   Hartelijke groet,
   Els

 2. Patricia zegt:

  ik heb een kort bovenlijf, heb daardoor moeite met getailleerde blouses of blazers. Mijn maat is 44. Heb je een tip voor mij?
  Bedankt

  • Els Jansen zegt:

   Als je geen standaard maten hebt, heb je eigenlijk af en toe een kleermaker nodig, Patricia. Die kan een minder getailleerde top op jouw maten tailleren. En misschien los je wat op als je voor rekbare stoffen kiest. Succes!

Reacties zijn gesloten.