Een jas die bij je past?

Let op de lijnen!

Comfortabel en warm vind ik het allerbelangrijkst bij een jas, maar het oog wil ook wat. En mijn oog wil heel veel: liefst allemaal goed geklede mensen om me heen! Dus gaat deze blog over jassen. Waar moet je bij aankoop op letten?

Natuurlijk het model: rechte, ruime modellen kunnen je er vormloos of kolossaal doen uitzien. Maar niet alleen de buitenlijnen zijn belangrijk: er zijn veel meer lijnen die beïnvloeden hoe jij eruit ziet in je jas! Kun je ze zelf benoemen als je naar dit model kijkt?

Bijenkorf/Ba&Sh

Kraag, knopen, stiksels, zakken, ritsen: al die zaken maken meer of minder opvallende lijnen. Horizontale lijnen maken je korter en dus dikker, verticale maken je langer. Bij de jas hierboven gaat het oog eerst naar de vier knopen, en helaas vallen dan de horizontale lijnen die ze maken meer op dan de verticale. Bij de kraag springen de aflopende V-tjes in het oog, en daarna de mouwzoom. Te kort. Dit model is prima als je lang en slank bent, maar niet voor de bredere of kortere vrouw.

De vrouw die deze jas draagt, is zeker niet dik. Toch vind ik de jas haar niet flatteren. Dat komt met name door de mouwen: die zijn laag ingezet, en er zitten geen schoudervullingen in de jas. Dit zie je nu veel, maar is alleen geschikt voor vrouwen met hele rechte schouders. De overigen krijgen er afhangende schouders door.

Naast alle boven genoemde lijnen speelt het dessin ook een rol; ik heb veel grote ruiten gespot. Nog meer lijnen!

jas met horizontale lijnen

Perfectly Basics/Drykorn

Ook hier vallen de horizontale lijnen meer op dan de verticale. Maar zij kan het hebben. Deze jas is bij uitstek passend voor lange, slanke dames met een recht figuur. Net als de volgende trouwens: een puffer met horizontale stiksels.

jas met horizontale lijnen

Perfectly Basics/Maium Rainwear

De verticale lijn van de knopen valt niet op. Bij de volgende jas wel:

Perfectly Basics/Maium Rainwear

Zie je dat er op heupniveau een horizontale lijn loopt? Gelukkig is de lijn van de knopen langer!

Bij de volgende jas zie je iets soortgelijks: een verticale lijn van de sluiting en revers, en een horizontale van de zakklep. Doordat alles in een kleur is, vallen ze niet zo op.

Perfectly Basics/Zadig & Voltaire

Een rits geeft een duidelijker lijn dan knopen. Deze jas heeft een beetje taille en oogt daardoor wat charmanter.

jas met verticale lijnen

Perfectly Basics/Ilse Jacobsen

De opstaande kraag verlengt. Een brede kraag verbreedt daarentegen , en past dus minder goed als je al brede schouders of een flinke boezem hebt. De wijdere mouwen van het model hieronder doen de heupen breder lijken. Daarmee brengt ze de bovenkant mooi in balans met haar heupen.

jas met horizontale lijnen

Bijenkorf/By Malene Birger

Brede revers zie je nu heel veel. Kies er niet voor als je al breed bent!

Perfectly Basics/Drykorn

Deze camel jas past mooi bij dames met brede heupen en smallere schouders; de opgaande revers doen de schouders breder lijken. En de mouwen zijn mooi smal.

jas met verticale lijnen

Bijenkorf/Reiss

Voor dames met brede schouders is een jas met raglanmouw mooi; die doet je schouders smaller lijken. En met een jas zoals hieronder kun je heel wat heup verbergen. Kies altijd voor een soepele stof als je wat forser bent. En je benen lijken veel slanker onder een wijde jas!

jas met verticale lijnen

Perfectly Basics/American Vintage

Een jas die op het breedst van je heupen eindigt, is niet fraai als je brede heupen hebt. Kies ook niet voor opvallende horizontale zakken als je wat breder bent.

Bijenkorf/Canada Goose

De zakken hieronder hebben de juiste lijn. De lengte van de jas is lekker vlot, en stukken charmanter dan de vorige jas.

jas met verticale lijnen

Bijenkorf/Ilse Jacobsen

Ik eindig met een jas met verticale belijning. En een beetje kleur, want dat hebben we nodig in de winter!

Bijenkorf/Gerry Weber

Ten slotte nog dit: kies een jas nooit te strak! Het is niet fraai als je aan de achterzijde de rand van je trui op je heupen ziet.

En omdat je nu veel double-breasted mantels ziet, breng ik deze blog in herinnering:

Past een dubbele rij knopen bij jou?

 

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.