Een bril die bij je past

Waar moet je op letten bij je keuze?

Een bril die bij je past: dat is nog belangrijker dan of een shirt bij je past. Die kun je nog in je kast laten hangen als die je niet zint maar daar is een bril te duur voor!

Op internet kun je legio verhalen vinden over welke bril bij welke gezichtsvorm past. En toch blijft het lastig. Dat vond Joke ook. Zij schreef:

Ik zou het ontzettend leuk vinden als je een keer de do’s en dont’s m.b.t. brillen wilt uitleggen. Het aanschaffen van een goed exemplaar blijft een crime. Daarnaast verbaas ik me altijd over advies om bij bijv. een vierkant gezicht een rond exemplaar aan te schaffen (ik heb juist het idee, dat je de vormen van je gezicht in je montuur het beste kunt herhalen). Kun jij je licht er eens over laten schijnen?

En dat vond ik wel een leuke uitdaging. Want ik heb bij verscheidene mensen in mijn omgeving gezien hoe ze hele hoekige brillen droegen terwijl hun hoofd eerder rond was. En dat ze er enorm van opknapten toen hun nieuwe bril wat ronder was. Dus ik ga je aan de hand van wat foto’s vertellen waar je op moet letten. En ga dan vooral passen, neem van elk leuk montuur op je neus een foto en kijk er een paar daagjes naar!

Ik vind het erg mooi als de bovenkant van de bril de wenkbrauwen volgt. Dat geeft rust en harmonie.

(Let op: de teksten op de volgende foto’s zijn niet van mijn hand!)

eyewish op youtube

Bij deze dame is de bovenrand aan de buitenzijde net wat rechter dan haar wenkbrauwen en dat stoort. De grootte van de bril kan ze hebben: haar gezicht is groot genoeg. De ogen zitten mooi in het midden van de bril en de licht gebogen onderzijde komt overeen met de vorm van haar kin.

De volgende bril is iets kleiner waardoor hij minder opvalt. Voor de bovenrand geldt hetzelfde, iets te recht, maar de zijkant en onderzijde volgen mooi de lijnen van haar kin. Bij vergelijking van de twee brillen zie je het effect van de grootte en kleur: met de bril hieronder valt ze minder op dan met die hierboven. Maar het geheel straalt meer rust uit.

bril die bij je past

eyewish youtube

De volgende dame heeft een vierkanter gezicht. De bril volgt haar wenkbrauwen en de contouren van de kin. Alleen de hoekjes zijn recht. De bovenrand zit echter wel erg dicht op haar ogen waardoor je die  minder goed ziet. Een smallere of hogere rand zou mijn voorkeur hebben. De ogen staan dan ook meer in het midden van de bril.

eyewish op youtube

De volgende dame heeft een smaller gezicht, en zij kan dus goed een wat breder bril hebben: als een tegenwicht tegen de lengte. De bril volgt haar wenkbrauwen, de onderzijde is rechter en dat matcht met haar rechte verticale contouren.

bril die bij je past

eyewish op youtube

Bij de volgende dame is heel duidelijk te zien hoe mooi het staat als de bril de lijnen in je gezicht volgt èn een tegenwicht biedt aan een vorm, in dit geval een wat langer en smal gezicht.

bril die bij je past

alles over brillen.nl

De mijnheer hieronder heeft ook een spitse kin, en een lang gezicht met overwegend rechte lijnen.

bril die bij je past

alles over brillen.nl

De bovenzijde past bij die rechte lijnen; de onderzijde matcht ook goed met zijn contouren. Kijk eens naar de ronding van de bril bij de neus: die lijn loopt evenwijdig aan de tegenover liggende kincontour. De grootte van de bril past bij zijn gezicht, en grote haardos.

De volgende mijnheer heeft vele rechte lijnen in zijn gezicht, en draagt een kleine redelijk ronde bril. Ronde lijnen verzachten, en dat is hier heel duidelijk. Ik vind hem schattig.

alles over brillen.nl

Als hij wat stoerder over zou willen overkomen, adviseer ik hem een iets verbredende bril.

Samengevat: een brilvorm mag wat tegenwicht geven tegen een overheersende vorm van het gezicht (een smal gezicht verbreden, een rond gezicht doorbreken) maar de vorm moet op enkele punten aansluiten bij de lijnen in het gezicht (contouren, wenkbrauwen).

Een laatste tip: voor een goede kleur bril, kies je een kleur die terugkomt in je haar of in je ogen. Voor extra brillen kun je best voor een gekke kleur gaan. Jammer dat multifocaal zo prijzig is!

Lees hier meer over kleuren:

De mooiste diepe kleur voor jouw LBD (little black dress)

Ontdek jouw mooiste kleur