Wil je aaibaar zijn in fluweel?

Of heb je toch liever een pittige uitstraling?

Fluweel, velours, corduroy: het is helemaal terug. In de winkel valt je oog al gauw op het glanzende, soepele fluweel. Het trekt me aan, want het voelt lekker zacht aan, en de kleuren zijn prachtig. Maar het is ook heel gauw TE: te veel glans, te tuttig, te opvallend.

Misschien heb jij ook zo’n ambivalente houding naar fluweel? Ik bedacht daarom dat ik deze trend toch even onder de aandacht wil brengen. Want zoals met veel kleding gaat het erom waarmee je het combineert. Fluweel kan je namelijk chique en daardoor afstandelijk doen lijken. Maar als je een fluwelen jurk combineert met korte stoere laarzen, een brede riem en een wapperende jas ben je zeker niet meer voor de poes! Of denk eens aan een leren jack. Hieronder zie je een heerlijk aaibare broek.

fluweel

Foto: Bijenkorf/Baum und Pferdgarten

Combineer hem met een niet glanzende blousejurk. Met of zonder riem, open of gesloten, langer of korter.

fluweel

Foto: Bijenkorf/Repeat

Fluweel heeft als basis zijde of polyester. Pas op met de hele goedkope synthetische fluwelen: je wordt er uitermate statisch van, en ze dragen niet altijd fijn op de blote huid.

Dat probleem heb je minder met corduroy. De grondstof hierin is veel vaker katoen; dat maakt de stof steviger en is dus heel fijn voor slank gesneden broeken en jasjes. En voor vrouwen met rechte vormen in hun lichaam. Meer hierover lees je in Past de stof bij jou?

Corduroy broeken droegen we natuurlijk ook in de 70-er jaren. Met wijde pijpen. En kijk: LOIS is er ook weer. Met corduroy broek!

fluweel

Foto: Little Soho/LOIS

Overigens heb ik van MAC rechte corduroy broeken gezien. En ik stuitte ook op Nicky velours: zacht katoenen tricot fluweel. Heerlijk om thuis te dragen met een trui,  maar buiten met een gebreide jurk kan ook . Met laarzen.

fluweel

Foto: Little Soho/KangaROOS

Of met zo’n lange jas! Omdat Nicky velours niet zo glanst, kunnen die twee prima bij elkaar!

fluweel

Foto: Little Soho/Silvian Heach

Draagbaarder is een korte jas van fluweel of corduroy: keurig met een blouse zoals hieronder, maar stoer met een grote col.

fluweel

Foto: Otto/Guido Maria Kretschmer

En corduroy kan ook prima als zakelijke kleding. Kijk toch eens naar zo’n pak van Max Mara. Met deze set kun je zo naar een zakelijk diner; trek er een paar brogues met dikke zolen en een coltrui bij aan en je kunt naar je werk.

fluweel

Fot: Bijenkorf/MaxMara